bolsa madrid ibex

L'IBEX tanca la sessió d’aquest divendres amb pèrdues i ressagat respecte als parquets europeus, però aconsegueix pujar durant una setmana en què el mercat ha reaccionat amb cautela als atemptats de París i a l’augment de les alertes terroristes a Europa i s’ha revalorat amb la lectura de les actes de la Reserva Federal (Fed, per les sigles en anglès), encara que anticipin una pujada de tipus al desembre.

  • 11.154,60
  • 1,56%

Aquest divendres, l'IBEX-35 cau un 0,62% en tancar la sessió, fins a 10.290,30 punts, després d’haver-se mogut en un interval situat entre 10.247 i 10.385 punts. Només el PSI 20 portuguès ha tingut un comportament pitjor, ja que ha baixat més d'un 0,7%. L'índex portuguès continua patint la incertesa política que viu Portugal després que l'esquerra tombés el Govern en minoria del líder de centredreta, Passos Coelho. Els principals parquets del Vell Continent han tingut un moviment dispar. El DAX puja un 0,3%, el CAC 40 cau un 0,08% i l’FTSE 100 es revalora un 0,07%. Als Estats Units, Wall Street cotitza amb pujades. En tancar la sessió a Europa, el Dow Jones puja un 0,8%, el Nasdaq es revalora un 0,7% i l’S&P 500 guanya un 0,6%.

En una jornada amb prou feines sense referències macro, els inversors han optat per recollir beneficis després d'una setmana atípica per l'alerta terrorista a Europa, després que divendres passat a la nit se succeís a París una cadena d'atemptats que van costar la vida a 130 persones. Dimarts, el partit de futbol amistós entre Alemanya i Holanda que s’havia de disputar a Hannover es va haver de suspendre per una amenaça. Aquest divendres, hi ha hagut un nou atac terrorista, aquesta vegada a Mali i per part d'Al-Qaeda, amb el segrest de més d'un centenar d'ostatges que ja han estat alliberats. L’atac ha matat 27 persones, segons l'últim balanç.

En aquesta onada de pànic i precaucions extremes a Europa, els mercats van reaccionar primer amb cautela i després s’han mantingut al marge. L’IBEX puja un 1,77% en les últimes cinc sessions i queda ressagat respecte a les borses continentals, que es revaloren un 3% de mitjana. El selectiu es continua quedant enrere en les ratxes de pujades.

«El pànic venedor es va deixar notar únicament en l'obertura dels futurs i de les borses asiàtiques la matinada de dilluns. Després del pànic inicial, molt efímer, les borses tendeixen a recuperar-se. Segurament, la correcció que vam tenir durant la setmana passada també explica en certa mesura la pujada d’aquesta setmana», exposa Daniel Pingarrón, analista d’IG.

Des del punt de vista purament econòmic, aquesta setmana destaquen la publicació de les actes de la Reserva Federal i del Banc Central Europeu (BCE). Dimecres vam conèixer les minutes de l'última reunió dels 10 funcionaris del banc central nord-americà que componen el Comitè Federal de Mercat Obert (FOMC) i que tenen a la seva mà decidir quan s’apugen els tipus, ancorats des del 2008 en l’interval entre el 0% i el 0,25%. La lectura de les actes va deixar entreveure que el desembre és la data més probable per iniciar la normalització de tipus. No obstant això, la Fed insisteix en el missatge que l'escalada de tipus serà gradual. «El mercat sembla que ha descomptat la possibilitat que s’apugin els tipus al desembre, i ara sembla que celebra la fortalesa subjacent de l'economia americana que justificaria la presa d'aquesta decisió», assenyala Pingarrón.

L’endemà, el BCE també va publicar les actes de la seva última reunió. La direcció és la contrària, ja que els membres de la institució presidida per Mario Draghi apunten a nous estímuls. Aquest divendres, Draghi ha reiterat en un discurs que farà el que hagi de fer perquè la inflació pugi. No obstant això, la capacitat del BCE per sorprendre el mercat «ja és molt limitada», adverteix José Luis Martínez Campuzano, estrateg de Citi a Espanya.

EMPRESES: LES COMPANYIES DE L’ACER ES DISPAREN

La setmana havia estat especialment positiva fins dijous per a les dues grans productores d'acer de l'IBEX, Acerinox i Arcelormittal, «arran de la recuperació de les borses xineses», explica Javier Urones, analista d’XTB. Les accions d’Acerinox pugen un 4,23% durant la setmana, mentre que les d’Arcelormittal es disparen un 6,3%. Aquest divendres, tanmateix, cauen un 2,53% i un 2,59%, respectivament.

No obstant això, el valor més destacat d’aquesta jornada ha estat Inditex, que ha pujat un 1,24% i ha frenat les caigudes de l'IBEX.

Per contra, destaca la caiguda d’Abertis, que baixa un 4,18% després que el fons CVC hagi venut el 6,33% de la seva participació en la firma d'infraestructures per 818 milions d'euros.

ANÀLISI TÈCNICA

«Malgrat els descensos en l'última sessió de la setmana, tot continua exactament igual. I així serà mentre l’IBEX-35 continuï cotitzant dins de l’interval de preus comprès entre els 10.000 punts com a zona de suport (base del lateral) i els 10.630 punts (part superior)», assenyala José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía.

No obstant això, afegeix, «una vegada més continuo veient més clar el moviment a les places europees que no pas en el selectiu espanyol. Si mirem el Dax i l'Euro Stoxx 50 Total Return (SX5E), podem veure de manera senzilla com els mínims d'aquest dilluns encaixen a la perfecció amb el típic “throw back” (retrocés temporal) als màxims del mes de setembre (abans resistència i ara suport)».

«Si miro l'IBEX-35, el que veig és un moviment lateral que podria formar part d'una “bandera” de continuïtat alcista. Però mentre no aconseguim tancar per sobre de 10.630 punts, no tindrem cap senyal de fortalesa addicional. Fins que Banco Santander no salti per sobre del preu de 5,40 euros, sembla complicat que les alces de l'IBEX-35 siguin fiables i sostenibles», conclou l'expert.

contador