L'IBEX tanca amb signe positiu i aconsegueix esborrar les pèrdues i acabar amb saldo positiu el mes de novembre, marcat aquests últims dies per la situació d'Abengoa. Les expectatives de nous estímuls monetaris per part del Banc Central Europeu (BCE) han animat els inversors europeus aquestes últimes setmanes, en un mes atípic per l'alerta terrorista i el risc geopolític.

En tancar la sessió d'aquest dilluns, l'IBEX-35 es revalora un 0,74%, fins a 10.386,90 punts, en una jornada en què s'ha mogut entre els 10.275,90 i els 10.430,30 punts. Per la seva banda, les borses europees pugen un 0,8%. Wall Street, per la seva banda, torna a cotitzar amb normalitat per primera vegada des de dimecres després del festiu de dijous pel Dia d'Acció de Gràcies i després de tancar tres hores abans de l'habitual divendres passat, dia del Black Friday. En tancar les borses europees, el Dow Jones cau un 0,25%, l’S&P 500 cedeix un 0,27% i el Nasdaq retrocedeix un 0,28%.

La setmana comença amb la vista posada en la reunió del BCE de dijous, després que en l'última trobada de l'autoritat monetària de la zona euro el seu president, Mario Draghi, anunciés nous estímuls i assegurés que està disposat a adoptar totes les mesures que siguin necessàries per impulsar la inflació.

Les expectatives són altes. Els inversors esperen que torni «Súper Mario», un sobrenom que es va guanyar l'economista italià el 2012 quan va assegurar que l'euro era irreversible. «Encara hi ha una mica d'optimisme abans de la reunió del BCE de dijous, que serà el motor del mercat durant la setmana», opina Carlos Alberto de Casa, analista d’ActivTrades, en declaracions a Reuters.

També és alt el risc que decebi. «Podria ser que aquest dijous no s'anunciessin noves mesures, malgrat que sembla clar que la decisió d'emprendre noves accions estaria pràcticament presa. D'altra banda, també hi ha la possibilitat que, si s'anuncien novetats, aquestes decebin, o ja estiguin descomptades, i tinguem un nou capítol de “comprar amb el rumor i vendre amb la notícia”. Així doncs, el risc d’adoptar posicions llargues a partir de dimecres és important», adverteix Daniel Pingarrón, analista d’IG.

PUJADES EN UN MES ATÍPIC

Precisament aquest optimisme en relació amb el BCE ha marcat el ritme de la renda variable europea al novembre, amb alces per segon mes consecutiu. L'IBEX ha pujat «només» un 0,25% i comença a notar la incertesa política quan falten menys de tres setmanes per a les eleccions generals del 20 de desembre. El selectiu espanyol es queda molt ressagat respecte a les borses europees, que han aconseguit revalorar-se un 3% de mitjana en un mes atípic, marcat per l'alerta terrorista i el risc geopolític.

Els atemptats del 13 de novembre a París, que van provocar 130 morts, la tensió a Europa; la intensificació dels bombardejos a Síria per part de França, Rússia i els Estats Units, i l'abatiment d'un caça rus per part de les autoritats turques dilluns passat a la frontera entre Turquia i Síria han provocat una situació anòmala per al mercat.

Els inversors van reaccionar amb cautela, sense grans impactes en la renda variable. Però sí que s'han observat una gran volatilitat i rebots puntuals al mercat del petroli, encara que al final ha tornat a prevaler l'excés d'oferta, especialment després que l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) assegurés que mantindrà la producció. Aquest divendres es reuneix el càrtel, tot i que no s'esperen canvis en l'estratègia liderada per l’Aràbia Saudita. Aquest dilluns, els futurs del Brent al mercat de matèries primeres de Nova York (NYMEX) pugen més d'un 1%, fins a 45,3 dòlars.

El mes de desembre comença amb la vista posada en el BCE i també en la Reserva Federal (Fed), que es reunirà els dies 15 i 16 de desembre; s'espera que sigui per anunciar l'augment de la taxa dels fons federals (tipus d'interès de referència), que està ancorada en l’interval d’entre el 0% i el 0,25% des del desembre del 2008.

Així doncs, el mercat espera que augmenti la diferència entre les polítiques dels bancs centrals d'un costat i l'altre de l'Atlàntic. Aquestes previsions «han ajudat les borses europees: han portat l'euro a mínims de 7 mesos i la rendibilitat dels bons europeus a mínims històrics», opina Daniel Pingarrón.

EMPRESES: REBOT D'ABENGOA

Sens dubte, Abengoa marca l'actualitat empresarial dels últims dies, i també és un dels motius que expliquen que l'IBEX s'hagi quedat ressagat respecte a Europa. La multinacional andalusa d'enginyeria i energies renovables va anunciar dimecres la ruptura de les negociacions amb Gestamp, filial de Gonvarri, que tenia previst oferir finançament a canvi de convertir-se en el principal accionista. Això va portar Abengoa a sol·licitar formalment dijous el preconcurs de creditors. En aquestes dues jornades, el valor va caure un 53,85% i un 40%, respectivament, fins a tancar dijous en el mínim històric de 0,252 euros. El Comitè Tècnic Assessor de l'IBEX va expulsar del selectiu la companyia, que va rebotar un 15,87% divendres, ja al mercat continu, i s’ha revalorat un 19,86% aquest dilluns.

Les notícies relacionades amb Abengoa van suposar un càstig per a la cotització dels bancs de l'IBEX, per la seva exposició a la firma andalusa en forma de deute pendent. Dimecres van acabar la sessió amb fortes pèrdues, però s'han recuperat i aquest dilluns, de fet, l'IBEX-35 Bancs, índex que va començar a calcular-se dijous, puja un 0,84% i impulsa el selectiu, malgrat que ha transcendit que els bancs estarien disposats a acceptar una quitació de fins al 80% del deute pendent.

No obstant això, els títols que lideren les alces a l'IBEX aquest dilluns són OHL, amb una pujada del 3,59%; Sacyr, que es revalora un 3,3%, i Aena, que guanya un 3,07%.

ECONOMIA

Des del punt de vista macro, a Espanya destaca la dada de vendes al detall, que reflecteix un augment del 5,8% a l'octubre, molt per sobre del 4,3% que esperaven els analistes.

A Alemanya s'ha publicat la dada d'IPC previst, amb una variació dels preus del 0,4% anual i del 0,1% mensual al novembre, en línia amb les expectatives.

Als Estats Units, el PMI manufacturer de Chicago cau fins a 48,7, des de la dada de 56,2, i se situa molt per sota de la dada de 54,2 esperada. Finalment, els habitatges pendents de venda del mes d'octubre pugen un 0,2%, per sota de l'1,0% esperat.

ANÀLISI TÈCNICA

«Malgrat les pujades amb què hem començat la setmana, la veritat és que tot continua igual. Igual que a mitjan octubre, la qual cosa vol dir que l'IBEX-35 s'està desplaçant horitzontalment des de fa una mica més d’un mes i mig», explica José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía.

«El volum ens està dient que a dia d'avui hi ha poc interès en el mercat espanyol, ja que no només ens estem desplaçant lateralment, sinó que, a més, el volum és decreixent», adverteix l'expert. «Una vegada més, hem de comentar que el tancament d'aquest dilluns es produeix en zona de ningú, just a mig camí entre el suport de 10.000 punts i la resistència de 10.630 punts. I mentre no sortim d'aquí, poca cosa més podem fer i dir de l’índex espanyol, índex que, d'altra banda, cotitza amb guanys de l’1% en l'acumulat anual, en comparació de la revaloració del 16% del Dax i el Cac 40, o del 12% de l'Euro Stoxx 50 i el 20% de la borsa transalpina», conclou Rodríguez.

contador