bolsa madrid ibex

El selectiu espanyol ha aconseguit tallar la ratxa de caigudes que arrossegava els últims cinc dies i ha tancat la sessió en números verds. En concret, l'IBEX-35 ha pujat un 0,41%, fins a 8.689 punts, després d'haver passat tot el dia en terreny positiu. Malgrat això, ha acabat molt lluny dels màxims del dia, i és que en el seu millor moment ha arribat a pujar un 1,59% i fins i tot ha liderat les pujades a Europa, encara que finalment no ha aconseguit mantenir el rebot. La resta de borses del Vell Continent han tancat la sessió amb pèrdues del 0,20% de mitjana.

La sessió d'aquest dijous a l'IBEX ha estat marcada per dos valors: Repsol i Mediaset. La petroliera ha presentat els seus resultats abans del toc de campana i ha experimentat un fort rebot a borsa. En concret, els seus títols han tancat la sessió amb un repunt del 4,68%, encara que han arribat a pujar un 7%. I és que, malgrat que el benefici de la companyia ha estat de 434 milions d'euros, la qual cosa suposa un descens del 43% respecte al primer trimestre de l'any passat, l’empresa ha aconseguit duplicar les previsions dels experts, que esperaven un benefici de 231 milions.

Així mateix, l'IBEX també s'ha recolzat en Mediaset, que va publicar els seus resultats aquest dimecres en tancar la sessió, per la qual cosa s'han cotitzat en la sessió d'aquest dijous. El grup mediàtic ha convençut els inversors en presentar un marge de beneficis abans d'impostos en nivells del 2008. Tant és així que UBS ha mantingut les seves previsions de benefici, i fins i tot veu un potencial d'augment del 10% en els guanys per acció. A més, el banc d'inversió suís manté la seva recomanació de comprar per al títol, i preveu un dividend del 5,1%. En tancar la sessió, els títols de Mediaset pujaven un 4,61%.

No obstant això, els experts apunten que el sentiment dels inversors no ha canviat d'un dia per l’altre. «Els preus més baixos comencen a atreure els caçadors de gangues», ha dit a Reuters Markus Huber, operador de Markets Limited a la City de Londres, encara que ha assenyalat que «el sentiment general continua sent negatiu, ja que la incertesa en relació amb el creixement global, una pujada potencial de tipus als EUA durant el tercer trimestre i els beneficis empresarials decebedors es continuen tenint en compte als mercats».

LA PUJADA DEL PETROLI

Així mateix, durant la sessió d'aquest dijous cal destacar la pujada que ha experimentat el preu del petroli. En concret, a l’hora del tancament dels mercats del Vell Continent el barril de tipus Brent, de referència a Europa, rebotava un 2%, mentre que el de tipus West Texas, de referència als EUA, pujava un 2,30%.

En aquest rebot hi ha tingut molt a veure l'incendi forestal que es va declarar aquest dimecres a la ciutat de Fort McMurray, a la província d'Alberta (Canadà). Es produeix la casualitat que aquesta ciutat es troba al cor de la zona petrolífera del Canadà, la tercera reserva més gran de petroli del món després de l'Aràbia Saudita i Veneçuela. L'incendi ja ha arrasat 10.000 hectàrees i ha cremat 1.600 cases. La situació és tan greu que prop de 80.000 residents han hagut de ser evacuats. D'altra banda, destaca Reuters, la intensificació dels combats a Líbia, que amenaça els països del nord d'Àfrica, també ha influït en la tendència que ha marcat l'«or negre» aquest dijous.

QUÈ PASSARÀ EN LES ELECCIONS?

D'altra banda, a Espanya els partits ja es preparen per treure tot el seu «arsenal» amb vista a la campanya electoral per al 26-J, que començarà d'aquí a poc. Aquest dijous s'ha produït un important moviment en aquest sentit: Esquerra Unida (IU) ha fet públics els resultats de la consulta a les seves bases sobre una possible confluència amb Podem, que ha obtingut el suport de la majoria dels militants i simpatitzants que hi han participat.

En concret, del total de 20.067 vots emesos, el 84,5% (16.953) han dit «Sí» a la confluència amb el partit de Pablo Iglesias, mentre que el 13,1% (2.623) s'han decantat pel «No». Per la seva banda, un 2,4% de militants i simpatitzants (491) s'han abstingut. No obstant això, cal destacar que només ha votat el 28% del cens, format per unes 70.000 persones (uns 22.000 militants i uns 48.000 simpatitzants). Algunes enquestes apunten que si finalment hi ha confluència entre els d’Alberto Garzón i la formació morada, es podria superar el PSOE en els comicis del mes de juny.

ANÀLISI TÈCNICA

José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, ha destacat que «l'IBEX-35 tanca amb signe positiu (+0,41%) després de cinc sessions consecutives de descensos», i ha dit que, «independentment que hàgim acabat prop dels mínims del dia, l’espelma dibuixada continua sense convidar a l'optimisme».

De fet, ha dit, «tot apunta que el selectiu espanyol posarà a prova la zona de suport que presenta en el buit alcista de la sessió del 13 d'abril, de 8.546 punts. Tancar per sota del suport esmentat el portaria gairebé amb tota seguretat als mínims del mes d'abril, de 8.250 punts, i per sota, als mínims anuals, de 7.746 punts».

En la seva opinió, el que ha tornat a quedar clar, «si és que algú encara en tenia algun dubte, és que depenem del que faci el sector financer. Aquest dijous hem arribat a veure importants pujades (a mitja sessió) en molts dels bancs del selectiu, però en la part final de la sessió s'han desinflat, i molts tanquen amb signe negatiu, prop dels mínims del dia».

Ara bé, «sense cap dubte, si hi ha dos responsables clars de la feblesa de l’índex espanyol, aquests són els dos grans bancs espanyols, BBVA i Banco Santander. El primer acumula una caiguda del 18% des que va presentar els seus comptes del primer trimestre, mentre que l'entitat càntabra acumula descensos del 10% des que va publicar resultats», ha indicat Rodríguez, que també ha apuntat que «el sectorial de bancs europeus baixa prop d'un 1,5% en la penúltima sessió de la setmana, la qual cosa ens confirma que la feblesa d'aquest sector no és exclusiva d’Espanya, sinó que s’observa a tota la zona euro. I Telefónica tampoc no està ajudant precisament a donar suport a l’índex».

contador