bolsa madrid ibex

El selectiu espanyol ha anat a més des de l'obertura, ajudat pel sector bancari, que ha estat el més castigat aquests últims mesos.

L'IBEX-35 ha acabat aquest dijous instal·lat en terreny positiu. Ha tancat la sessió amb una pujada del 0,91% i una cotització de 10.354 punts, mentre que la resta de borses europees han seguit la mateixa tònica i han finalitzat la jornada amb un avanç del 0,5% de mitjana.

Els inversors han apostat per les compres animats per l'optimisme que van traslladar les actes de la Reserva Federal nord-americana (Fed, per les sigles en anglès), que es van publicar aquest dimecres i que van ajudar a fer rebotar Wall Street i també han influït en el tancament positiu dels mercats asiàtics.

En concret, l'organisme que dirigeix Janet Yellen va donar senyals clars que finalment hi haurà pujada de tipus al desembre, i encara que una pujada no sol ser considerada una bona notícia pels inversors, la veritat és que, després de la incertesa dels últims mesos, el fet que la Fed hagi parlat clar ha agradat als mercats. A més, el fet que la Reserva Federal hagi confirmat que la pujada es farà de manera gradual ha contribuït a la calma.

Però també s'han rebut de manera positiva les actes del Banc Central Europeu (BCE) relatives a la seva última reunió, que s'han publicat aquest dijous. En aquestes actes, l'organisme que presideix l'italià Mario Draghi apunta a més estímuls i a una retallada dels tipus de dipòsit al desembre.

«El sentiment és positiu gràcies als senyals d'un creixement econòmic sòlid, amb els EUA que s’apropen a l’ocupació plena», ha dit a Reuters Alessandro Allegri, director general d’Ambrosetti Asset Management. «A Europa i el Japó, els bancs centrals continuen aplicant una política monetària flexible per ajudar el creixement, i això juga a favor dels mercats de valors.»

L’IMPULS DE LA BANCA

Per la seva banda, la banca ha estat el sector que ha tingut un comportament millor a l'IBEX aquest dijous. Sabadell, Popular, CaixaBank, Santander i BBVA eren els títols que més pujaven en tancar la sessió, cosa que els ha servit per recuperar posicions. Els experts recorden que aquest ha estat el sector més castigat en els últims mesos i que sense els bancs és difícil que el selectiu espanyol escali posicions d’una manera sostinguda.

Així mateix, també ha estat molt espectacular l'estrena a borsa de l’empresa de nova creació de Jack Dorsey, Square. La companyia de pagaments mòbils ha debutat amb fortes pujades, fins al punt d'arribar a registrar un rebot del 65% respecte al preu de la seva oferta pública de venda (OPV), que va quedar fixat en 9 dòlars.

ANÀLISI TÈCNICA

José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, ha destacat que «l'IBEX-35, quan falta una sessió per donar per acabada la setmana, tanca lluny dels màxims del dia i en zona de ningú. De fet, fa bastant temps que parlem de les referències de control que té per sobre i per sota. O el que és el mateix: per la banda de les resistències, tenim la zona de 10.600-10.630 punts, mentre que pel costat dels suports tenim el nivell de 10.000 punts».

«Malgrat el millor comportament general que presenten la resta dels nostres veïns europeus, la veritat és que això no serveix de res si aquí ens quedem mirant com ells pugen i nosaltres continuem sense confirmar la superació de resistències», assenyala l'expert, que diu que «en realitat això és una cosa que ha anat passant al llarg de tot l'any; per aquest motiu, les borses europees pugen més d’un 10% en saldo anual i nosaltres continuem plans».

Per tant, explica Rodríguez, «mentre l'IBEX-35 continuï encaixat dins de l’interval de preus que va de 10.000 a 10.630 punts, poca cosa més podrem afegir, i menys encara quan, com passa en aquest moment, tenim l'IBEX-35 a la meitat de l’interval, en zona de ningú».

contador