cbpowell6 short1

"Encara que considerem que les condicions econòmiques actuals són saludables i que les perspectives econòmiques són favorables, durant els últims mesos hem vist alguns indicadors creuats i senyals conflictius". Són les declaracions de Jerome Powell, president de la Reserva Federal dels EUA, durant la seva compareixença semianual al Congrés per explicar la marxa de l'economia nord-americana. Aquests senyals econòmics conflictius justifiquen un canvi d'enfocament cap a una política monetària "pacient i flexible".

Powell ha esmentat la volatilitat dels mercats financers "a final d'any", el menor creixement en algunes zones, "particularment a la Xina i Europa" i la incertesa sobre diversos problemes polítics no resolts, "com Brexit i les negociacions comercials en curs". La Fed "vigila a prop" aquests esdeveniments pel seu possible impacte sobre l'economia dels EUA.

Entre els problemes interns, Powell ha esmentat l'escàs "augment de la productivitat", la baixa participació al mercat laboral i l'elevat endeutament del país, que es troba en una "via insostenible". Solucionar aquests problemes estructurals "és vital per als EUA", ha comentat.

L'augment de les incerteses el gener i els seus "efectes acumulatius", ha explicat Powell, va justificar que la Fed adoptés una posició "pacient" sobre els tipus d'interès, cosa que va suposar un gran canvi d'enfocament després de les quatres pujades dels interessos realitzades el 2018, l'última d'elles el desembre.

"Durant els últims dos mesos, algunes dades s'han suavitzat, però encara apunten a pujades de la despesa dels consumidors aquest trimestre. Si bé, el tancament parcial del govern va crear grans dificultats per als treballadors federals i molts altres, s'espera que els efectes negatius per a l'economia siguin bastant modestos i es relaxin en gran mesura durant els pròxims mesos", ha afegit Powell.

Sobre el mercat laboral, ha destacat la seva fortalesa i el fet que estigui augmentant la taxa de participació, "una cosa benvinguda" per la Fed junts amb la pujada dels salaris. En relació amb la inflació, la previsió de la qual és que es mantingui a mitjà i llarg termini a prop de l'objectiu del 2%, mentre de cara a 2019, la Fed preveu que "l'activitat econòmica s'expandeixi a un ritme sòlid, encara que una mica més lent que el 2018".

En relació amb la reducció del balanç del banc central, Powell ha detallat que els actius totals s'han reduït en 310.000 milions de dòlars des de mitjans de 2018 fins als actuals 4 bilions. En aquest sentit, la Fed està avaluant "el moment adequat i l'enfocament per acabar aquest procés". El mercat anticipa que acabarà a finals d'any, segons van mostrar les actes de l'última reunió de la Fed.

Noticias relacionadas

contador