• Malgrat les bones dades macroeconòmiques a la zona euro i a Alemanya, les borses europees també han caigut
  • IAG ha liderat les caigudes, ja que han cedit un 2,37%
  • Moody's ha millorat la perspectiva de valoració d'Arcelormittal i ha pujat gairebé un 4%
bolsa madrid ibex

L'IBEX-35 no ha pogut mantenir els 8.700 punts que va aconseguir el dilluns passat. El selectiu espanyol ha tancat amb una caiguda de l'1,13% fins als 8.621 punts, el mínim de la sessió, llastrat per Inditex, Telefónica i Santander. Malgrat les bones dades macroeconòmiques que s'han publicat aquest dimarts, les borses europees també han tancat en negatiu.

  • 24,06€
  • 1,26%
  • 11.100,80
  • -0,48%
  • 43,87€
  • -1,57%

A l'índex de referència de la borsa espanyola, IAG ha estat el fanalet vermell de la sessió després de cedir un 2,37% fins als 4,54 euros. A aquest valor l'ha acompanyat, molt d'aprop, Inditex que s'ha deixat un 2,36% fins als 31,19 euros després d'haver tancat el dilluns en els seus màxims anuals. Telefónica i Santander amb caigudes del -1,11% i del 0,88% han llastrat també al selectiu.

A l'altre costat de la moneda tenim a ArcelorMittal que ha tancat amb una pujada del 3,36% fins als 5,8 euros després que Moody's hagi millorat la seva perspectiva de qualificació. Repsol, amb un avenç de l'1,03%, i Técnicas Reunidas, que ha pujat un 0,45%, l'han acompanyat als llocs alts del selectiu espanyol.

Malgrat les bones dades macroeconòmiques a la zona euro i a Alemanya, les borses europees també han caigut

Jornada també negativa en la resta de places europees. Totes han tancat amb caigudes malgrat les bones dades macroeconòmiques que s'han publicat aquest dimarts com la com l'Enquesta ZEW a Alemanya o la inflació al Regne Unit. El PSI 20 portuguès ha caigut un 0,96%; per la seva banda el CAC francès ha tancat amb una reculada del 0,55%; el FTSE 100 de Londres del -0,51% i finalment el DAX alemany ha caigut un 0,34%.

LES DADES MACRO NO HAN FRENAT LES CAIGUDES

Aquest dimarts s'ha publicat l'índex de confiança econòmica ZEW per a Alemanya, un dels indicadors més representatius per mesurar el sentiment dels empresaris sobre la salut del creixement. No obstant això, l'índex ha llançat una dada inferior al que esperaven els analistes, encara que s'ha produït una millora en comparació de la dada del període anterior.

L'índex reflecteix una millora del sentiment dels empresaris sobre la salut de la principal economia de la zona euro, en passar de -6,8 fins als 0,5 punts, encara que es queda per sota de la dada d'1,8% que esperava el mercat. Per la seva banda, l'indicador s'ha elevat des dels 49,8 punts fins als 57,6 punts d'agost, molt per sobre del nivell de 50,0 que havia projectat el consens d'analistes.

Quant a l'economia de la zona euro, l'índex de confiança econòmica ZEW s'ha incrementat 19,3 punts respecte el juliol, fins a un valor de 4,6 punts, enfront dels -14,7 punts del mes precedent. Al seu torn, la valoració de la conjuntura actual a la regió millora 2,1 punts, fins als -10,3 punts des dels -12,4 del mes anterior.

També cal destacar la publicació de l'estadística d'inflació del Regne Unit, amb la dada més alta des de novembre de 2014 com a resposta el desplom de la lliura. L'IPC s'ha incrementat una desena al juliol fins al 0,6%. "Tot i que el petit augment de la taxa d'inflació situa la referència en el seu nivell més alt des de novembre de 2014, encara és relativament baixa en el context històric", assegura l'Oficina de Nacional d'Estadístiques de Regne Unit (ONS).

BONA PERSPECTIVA PER ARCERLORMITTAL

Moody's ha millorat la perspectiva de valoració d'Arcelormittal i ha pujat gairebé un 4%

En el pla empresarial, les mirades s'han dirigit cap a Arcelormittal. Moody's ha elevat de negativa a estable la perspectiva del qualificació de la companyia, actualment situat en 'Ba2', després d'apreciar una millora en les condicions de mercat i en els paràmetres financers de la companyia. Les accions de la metal·lúrgica han tancat amb un avenç del 3,36% i han liderat els guanys de l'IBEX-35, mentre que en l'acumulat de l'any reboten un 93%.

"Hem canviat la perspectiva de la qualificació d'ArcelorMittal per reflectir els elements positius que s'han detectat tant a l'entorn de mercat en el qual opera la companyia com en els paràmetres crediticis", va indicar l'analista de l'agència encarregat de la supervisió d'aquesta empresa, Hubert Allemani.

ANÀLISI TÈCNICA

José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, assenyala que aquest dimarts crida l'atenció la precisió amb la qual en moltes ocasions es mouen els preus. "I és que les borses són capritxoses". De fet, explica que en el cas que ens ocupa s'ha repetit en les últimes sessions una vegada i una altra que la primera resistència està en els 8.720 punts i per damunt i més important encara els 8.912 punts (màxims de la sessió prebrexit).

D'aquesta manera, l'analista apunta que "la veritat és que l'IBEX-35 va tancar aquest dijous en els 8.719,5 punts, el divendres en els 8.716,4 punts i aquest dilluns en els 8.720,6 punts. I ja sabem de sobres que per superar una resistències aquesta ha de fer-se en preus de tancament més un filtre. I avui toquen bastos al nostre selectiu així com en la resta d'Europa".

Per tant, "a dia d'avui només cal dir que no hem pogut, de moment amb les resistències tot i que és cert que per molt poc l'IBEX-35 cotitza per sobre de la directriu a la baixa". Rodríguez recorda que a hores d'ara del partit cal saber que no n'hi ha prou amb superar una directriu a la baixa sinó que, a més, s'ha de superar l'últim màxims decreixent per tenir la confirmació de la ruptura a l'alça (doncs només així es construeix un primer màxim creixent).

L'analista conclou que "no hem pogut amb la resistència dels 8.720 punts i des d'aquí ens estem desinflant. En qualsevol cas i tot i que tanquéssim amb claredat per damunt en els propers dies la veritat és que un servidor no se'n fiarà fins que tanqui per sobre dels 8.912 punts".

contador