• Los indecisos, casi un 10%, serán decisivos a la hora de inclinar la balanza hacia uno u otro lado
bolsa madrid ibex

Les borses europees semblen haver descomptat que no hi haurà Brexit, com es coneix a la possible sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE). El mateix dia en què els britànics acudeixen a les urnes per decidir el futur del país, els mercats han experimentat fortes pujades. L'IBEX ha acabat aquest dijous amb un rebot del 2,11% fins als 8.885 punts, mentre que la resta de borses europees han tancat registrant un avanç de l'1,80% de mitjana. El FTSE 100, principal índex de la Borsa de Londres, s'ha desinflat segons avançava la jornada i ha finalitzat aquest dia de referèndum anotant-se un…

  • 11.339,50
  • 0,10%

La tranquil·litat amb la qual s'està desenvolupant la jornada electoral al Regne Unit s'ha traslladat als mercats, i malgrat les veus d'alerta d'alguns analistes, que preveien una jornada de dubtes per als inversors, la calma ha estat la nota dominant. Les compres s'han imposat amb força en les borses europees, i l'IBEX ha aconseguit tancar la seva cinquena jornada consecutiva de pujades.


Per tant, ara totes les mirades estan posades en el que passarà el dia després del referèndum. No només perquè aquest divendres es coneixeran les dades definitives de la votació (les urnes es tancaran a les 22 hores, hora local britànica, a les 23h hora espanyola), sinó per veure com es prenen els mercats la decisió dels britànics. “Hom imagina, sense importar el resultat, que aquest divendres serà un dia de negociació molt més agitat, ja sigui perquè ha una caiguda post-Brexit o perquè es produeix una onada d'alleujament entre els inversors, que apostin per les compres”, ha dit Connor Campbell, analista d’Spreadex.

ELS INDECISOS SERAN DECISIUS


Els resultats del referèndum no són gens clars. Malgrat que els últims dies les enquestes donaven la victòria a l'opció del 'Remain' (permanència a la UE), la veritat és que els últims sondejos mostraven un Regne Unit dividit, ja que algunes d’elles donaven la victòria al Brexit i d’altres al Bremain, encara que totes per poca diferència. Amb aquest panorama, només hi ha una cosa clara: els indecisos seran decisius.


Un 10% dels britànics reconeixia abans que s'iniciessin les votacions que no sabien el que votarien, per la qual cosa la seva decisió pot ser vital per inclinar la balança a un costat o a un altre. Això sí, sembla que a les cases d'apostes tot està molt més clar, ja que el Brexit s'ha desinflat en favor de la permanència del Regne Unit a la UE. Les apostes pel 'Remain' s'han disparat aquest dijous des del 78% fins al 84%, fet que segons Naomi Totten, de Betfair, demostra que encara que “hi ha molts diners que estan entrant al mercat i les probabilitats estan fluctuant molt, l'impuls és fermament per l'opció de la permanència”.


Així ho han vist els inversors i ha quedat palès en les borses, encara que no així en la cotització de la lliura. Després d'un dia d'enorme volatilitat, en tancar els mercats a Europa la moneda britànica es depreciava en el seu encreuament contra l'euro un 0,38%, mentre que en l’encreuament contra el dòlar el comportament era totalment pla.


ANÀLISI TÈCNICA


José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, ha destacat que aquest dijous ha estat la “cinquena sessió consecutiva de pujades a l'IBEX-35 i en el conjunt dels índexs europeus”. “De mitjana el rebot des dels mínims de la setmana passada per al conjunt de les borses europees és del 9%”, per la qual cosa “no cal dir que aquest ral·li es deu en exclusiva al fet que els mercats estan descomptant que el Regne Unit votarà a favor de seguir dins de la Unió Europea”.


Per a l'expert, si no fos així seria un 'cigne negre' no recollit en els preus, la qual cosa provocaria “una onada de vendes en totes les borses mundials (encara que no sembla ser l'escenari més probable ni molt menys)”. Dit això, ha assenyalat, “podem veure com l'IBEX-35 es troba de nou prop de la important resistència que presenta en la directriu a la baixa de l'últim any, ara a l'entorn dels 8.950-9.000 punts. Si tanqués per sobre dels 9.000 punts i sobretot per sobre de la resistència dels 9.155 punts (últim màxim decreixent) seria, finalment, un primer senyal de fortalesa no vista en molt temps al nostre IBEX-35”.


I perquè aquest moviment quedés confirmat pel conjunt d'índexs europeus “haurem de veure que el conjunt de les borses siguin capaces de saltar i confirmar per sobre de les resistències que presenten en els màxims de maig (els 3.089 punts del futur de l'Euro Stoxx 50, els 3.089 punts del futur del Dax i els 3.100 punts de l'Euro Stoxx 50 Total Return). Només per sobre d'aquests màxims començarem a creure que de debò alguna cosa està començant a canviar al mercat”, ha conclòs.

contador