• Impulsat pels guanys del sector bancari en els primers minuts del dia
  • Però els inversors han interpretat que les entitats financeres segueixen a una posició delicada
torre bbva bancomer

L'IBEX ha finalitzat la primera sessió del mes d'agost amb caigudes del 0,86%, fins als 8.513,40 punts. El selectiu espanyol ha arribat a marcar un màxim intradia als 8.679 punts, impulsat pels guanys del sector bancari en els primers minuts del dia. I és que els bancs han pujat amb força en els primers compassos de la jornada, després d'aprovar en la seva majoria els test d'estrès realitzats per l'Autoritat Bancària Europea (EBA per les seves sigles en anglès). No obstant això, la reacció positiva inicial ha durat poc, perquè els inversors han interpretat que el conjunt d'entitats financeres europees segueix en una posició delicada.

  • 10.917,50
  • 0,58%

Fabio Mostacci, analista de Mirabaud Securities Espanya, ha comentat que "no pensem que els inversors augmentin la seva confiança en el sector bancari europeu, perquè la realitat és que els test d'estrès mostren un gran impacte als bancs sota un escenari advers bastant suau en termes de caiguda del PIB i dels preus immobiliaris".

"La nostra conclusió és que els bancs espanyols i europeus són encara vulnerables. En el cas de les entitats espanyoles, el seu volum de crédits dubtosos és encara molt elevat i a més compten amb una elevada exposició al deute públic", ha afegit. La conclusió d'aquest expert és que "les valoracions actuals semblen haver descomptat aquestes incertesa i algunes semblen molt deprimides respecte als seus intervals històrics. No obstant això, l'argument de la valoració no és suficient perquè el mercat sigui més positiu amb els bancs, a causa de la pobra visibilitat de la seva rendibilitat futura, que podria veure's molt afectada fins i tot en un escenari econòmic poc advers".

Banco Popular (-5,9%) i BBVA (-3,7%) han estat els valors més baixistes de l'IBEX, seguits d'Acciona (-3%), Banco Sabadell (-2,9%) i Banco Santander (-2,3%). A nivell europeu, l'índex Stoxx Europe 500 Banks ha baixat un 1,64%. El banc italià UniCredit ha sigut el valor més baixista de l'Euro Stoxx 500, amb caigudes del 9%, seguit del banc francès Societe Generale, que ha baixat un 3,7%.

Llegiu també: Bankia, Santander y BBVA sacan la mejor nota dentro del aprobado de la banca española en los test de estrés

EMPRESES: OHL ES DESPLOMA AL MERCAT CONTINU

Un altre valor que ha estat protagonista negatiu en la borsa espanyola, en aquest cas al Mercat Continu, ha estat OHL. La constructora s'ha desplomat i cotitza en nivells de 2009, després de publicar divendres passat una caiguda del 94% en el seu benefici net, fins a 3 milions d'euros.

Per la seva banda, el benefici d'Unicaja (banc no cotitzat) ha baixat un 26% en el primer semestre, fins a 138 milions d'euros des dels anteriors 187 milions d'euros. El marge d'interessos del banc andalús ha caigut fins a 299,4 milions d'euros des de 351 milions, mentre el marge brut s'ha reduït fins a 622 milions d'euros des dels anteriors 844 milions.

Llegiu també: Consultorio de análisis técnico: Acerinox, BBVA, Tecnocom, Faes y seis títulos más bajo la lupa

ANÀLISI TÈCNICA: L'IBEX SEGUEIX EN TENDÈNCIA BAIXISTA

"Aquest dilluns el nostre IBEX-35 arribava a pujar en els primers minuts un 1% per, des d'aquí, desinflarse amb facilitat llastrada per la feblesa, com gairebé sempre, del sector financer. En qualsevol cas el que menys importava era si tancàvem amb guanys o amb pèrdues en la sessió, excepte que aquestes fossin d'una quantitat important", explica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

"I és que des del punt de vista de l'anàlisi tècnica tenim més del mateix, és a dir, un fort rebot des dels mínims de la sessió del Brexit que ha trobat frenat a la zona de resistència que li confereix la impecable directriu a la baixa que està impedint qualsevol intent de recuperació sostinguda en els preus més enllà de rebots puntuals com l'actual", afegeix aquest expert.

"I és que es podria dir que el 80% dels títols del nostre mercat estan lluny de recuperar els nivells prebrexit i, fins que no ho facin, qualsevol recuperació en els preus no serà més que un simple rebot dins de la vigent tendència a la baixa. De fet, pel que fa als índex del Vell Continent a dia d'avui només el Dax ha estat capaç de recuperar els nivells previs al tsunami de vendes del Brexit", conclou Rodríguez.

ALTRES MERCATS

Els futurs sobre el petroli Brent, de referència a Europa, cauen un 2%, fins aLS 42,62 dòlars.

Els bons del Tresor EUA a 10 anys cauen 11/32 dòlars; la seva rendibilitat puja fins a l'1,489%.

L'euro puja 0,01%, fins a 1,177 dòlars.

Llegiu més

Signe mixt a Wall Street després de les dades de manufactures del mes de juliol

Les últimes caigudes porten al petroli a nivells de suport importants

Fitch revisa a l'alça la seva previsió de creixement del PIB d'Espanya fins el 2,9%

Másmóvil conclou el finançament per adquirir Yoigo i Pepephone

Els grans bancs espanyols tanquen 497 oficines durant el primer semestre

contador