le canada discute avec l europe de l augmentation des exportations d energie dit la ministre des affaires etrangeres

El Banc del Canadà (BoC, per les sigles en anglès) ha pujat els tipus d'interès en 50 punts bàsics, fins al nivell del 4,25%, segons ha comunicat l'organisme aquest dilluns. L'augment ha estat en línia amb els 50 punts bàsics que havia anticipat el consens. El banc central també ha anunciat que continua amb la política d'ajust quantitatiu.

L'autoritat ha destacat que "al Canadà, el creixement del PIB al tercer trimestre va ser més fort del que s'esperava i l'economia va continuar operant amb un excés de demanda", mentre el mercat laboral es manté ajustat, amb la desocupació a prop de mínims històrics.

Tot i que les exportacions de matèries primeres han estat sòlides, el BoC considera que "cada vegada hi ha més proves que una política monetària més estricta està restringint la demanda interna", ja que el consum es va moderar al tercer trimestre i l'activitat del mercat immobiliari continua caient.

L'organisme canadenc augura que el creixement essencialment s'estancarà durant el que resta de l'any i la primera meitat del proper.

La inflació de l'IPC es va mantenir al 6,9% a l'octubre, encara que en molts dels béns i serveis que els canadencs compren regularment es van registrar grans augments de preus. La inflació subjacent tampoc no es va moure de l'entorn del 5%.

Tot i això, les taxes de canvi de tres mesos en la inflació subjacent han baixat, cosa que es pot interpretar com "un indicador primerenc que les pressions dels preus poden estar perdent impuls".

Tot i així, el BoC considera que la inflació continua sent massa alta i les expectatives d'inflació a curt termini continuen sent elevades.

"Com més temps esperin els consumidors i les empreses que la inflació estigui per sobre de la meta, més gran serà el risc que la inflació elevada es consolidi", ha destacat.

De cara al futur, el Consell de Govern del banc central considerarà si la taxa d'interès oficial ha d'augmentar encara més per equilibrar l'oferta i la demanda i tornar la inflació a l'objectiu, i ara com ara està avaluant com funciona una política monetària més estricta per frenar la demanda, com s'estan resolent els desafiaments de l'oferta i com responen la inflació i les expectatives d'inflació.

"Estem ferms en el nostre compromís d'aconseguir l'objectiu d'inflació del 2% i restaurar l'estabilitat de preus per als canadencs", han destacat des del BoC.

Pel que fa a la resta d'economies, el banc central canadenc subratlla que "la inflació a tot el món continua sent alta i generalitzada", mentre el creixement econòmic mundial s'està desaccelerant, tot i que "està demostrant que és més resistent del que s'esperava" al moment de l'Informe de Política Monetària (IPM) d'octubre”.

Així mateix, continua la relaxació gradual dels colls d'ampolla al subministrament global, encara que els esdeveniments geopolítics podrien interrompre el progrés.

Michael Hewson, analista sènior de mercats de CMC Markets, considera aquest moviment "moderat, ja que va arribar amb l'advertència que el banc central només estava considerant la necessitat de noves alces de taxes".

Els economistes de TD Securities coincideixen en aquesta anàlisi, ja que "durant diverses reunions, el banc ha conclòs la seva declaració assenyalant que el Consell de Govern preveu que la taxa d'interès de política haurà d'augmentar encara més, i va eliminar oficialment aquest llenguatge al desembre" .

"Aquest és un gir clar de la seva estratègia anterior i posa la responsabilitat sobre l'evolució de les dades econòmiques per a futures alces", han conclòs.

Noticias relacionadas

contador