ep john bolton
Douglas Christian/ZUMA Wire/dpa - Archivo

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha anunciat aquest dimarts que el seu assessor de Seguretat Nacional, John Bolton, li ha presentat la seva dimissió a petició seva per les desavinences constatades amb ell.

"Ahir a la nit vaig informar a John Bolton que els seus serveis ja no són necessaris a la Casa Blanca", ha informat Trump a Twitter, i ha precisat que li va demanar que renunciés i aquest li ha presentat la seva dimissió "aquest matí".

"Estava en fort desacord amb moltes dels seus suggeriments, igual que altres (membres) de l'Administració", ha justificat el mandatari nord-americà, que malgrat això ha agraït a Bolton el seu "servei".

Trump ha avançat que la setmana que ve donarà a conèixer el nom del seu substitut. De moment, el fins ara número dos de Bolton, Charles Kupperman, assumirà el càrrec de forma interina, segons ha informat el portaveu de la Casa Blanca Hogan Gidley.

Bolton va arribar al càrrec l'abril de 2018 i es va convertir en el tercer assessor de Seguretat Nacional de l'era Trump després de Michael Flynn i Herbert McMaster.

Per la seva banda, Bolton ha donat a entendre poc després que s'ha assabentat que ja no és assessor de Seguretat Nacional pels 'tuits' de Trump. "Vaig oferir dimitir ahir a la nit i el president Trump va dir 'ja en parlarem demà'", ha escrit a Twitter.

Preguntat sobre com s'ha produït la dimissió, el secretari d'Estat, Mike Pompeo, ha assegurat que Trump va demanar la renúncia a Bolton dilluns a la nit i l'ha rebut dimarts al matí.

"El president nomena el personal que vol", ha dit en una roda de premsa el cap de la diplomàcia nord-americana, que ha subratllat que Trump ha de comptar amb gent en la qual "confiï" i "valori" i "els esforços i judicis de la qual beneficiïn la seguretat nacional".

DESAVINENCES

Pompeo ha confirmat que Trump i Bolton diferien "moltes vegades". La premsa nord-americana també ha al·ludit a les conegudes diferències amb altres membres del govern, incleont´-hi el secretari d'Estat i el del Tresor, Steven Mnuchin.

Bolton tenia previst comparèixer al costat de Pompeo i Mnuchin durantla roda de premsa d'aquest dimarts, però finalment han aparegut sols per anunciar sancions contra 15 persones i entitats relacionades amb la Guàrdia Revolucionària de l'Iran, Hamas, Al-Qaida o Estat Islàmic. "No m'ha sorprès", ha dit Pompeo sobre l'absència de Bolton per la seva sortida del govern.

Les desavinences entre Trump i Bolton, considerat com un 'falcó' i partidari d'una política exterior dura, han quedat de manifest durant els últims mesos, principalment pel que fa a l'Iran i Corea del Nord, però també sobre l'Afganistan, segons destaca la premsa nord-americana. També havien estat palpables les seves diferències amb Pompeo.

Trump ha mantingut la seva mà estesa cap al líder nord-coreà, Kim Jong-un, amb qui es va reunir el juny a la frontera entre les dues Corees, i fins i tot ha deixat oberta ara la porta a reunir-se amb el president iranià, Hassan Rohani, gestos que el seu assessor de Seguretat Nacional no veia amb bons ulls.

El fins ara assessor, que també va treballar a les ordres de George W. Bush, s'oposava igualment a la trobada que Trump pretenia celebrar amb els talibans a Camp David i que va anul·lar a l'últim moment després de la mort d'un soldat nord-americà en un atac ocorregut la setmana passada a Kabul.

contador