jerome powell fed 20230201082715

El president de la Reserva Federal, Jerome Powell, ha assegurat aquest dijous que l'organisme encara no ha pres "cap decisió sobre la reunió del març", durant la intervenció davant el Comitè de Serveis Financers, un dia després de la seva advertència sobre un nivell final de tipus d'interès "més alt del que s'anticipava".

El titular del banc central ha assegurat que cal analitzar "curosament" les dades macro que es coneixeran abans del proper conclave monetari, que se celebrarà entre el 21 i el 22 del present mes, entre les quals ha citat l'informe laboral que es publicarà aquest divendres.

"No estem a la ruta preestablerta, ens guiarem per les properes dades", ha assenyalat un dia després d'una intervenció que va desencadenar fortes pèrdues en la renda variable nord-americana.

Powell es va reafirmar en la visió d'una taxa final dels tipus d'interès més gran que l'esperada, que va fonamentar el fort informe laboral del gener i les revisions a l'alça de les dades d'inflació del novembre i el desembre de l'any passat.

"Mirem les dades des del gener i les revisions de la inflació del novembre i el desembre, i suggereixen que el nivell final dels tipus d'interès serà més alt del que esperàvem", ha manifestat.

Abans del torn de preguntes, Powell ha tornat a repetir el discurs que va presentar aquest dimarts davant del Comitè Bancari del Senat, en què també va assegurar que el banc central està disposat a incrementar el ritme de pujades si les dades així ho suggereixen, encara que a aquesta ocasió ha introduït un lleuger canvi en les seves paraules per emfatitzar que la decisió encara no ha estat presa.

"Si, i recalco que no s'ha pres cap decisió, però si la totalitat de les dades indiquessin que es justifica un enduriment més ràpid, estaríem preparats per augmentar el ritme de les pujades de tipus", ha indicat aquest dimecres.

Davant les qüestions sobre l'enllaç entre la inflació i el mercat laboral, el titular de la Fed ha assegurat que la fortalesa de l'ocupació dels Estats Units té un efecte sobre l'augment dels preus.

"La inflació està baixant, però segueix molt alta. Una part, no he dit mai que tota, però una part de l'alta inflació està probablement vinculada a un mercat laboral extremadament ajustat", ha respost.

Powell ha tornat a reafirmar-se una vegada més en l'objectiu del banc central de tornar la inflació al 2%, i ha subratllat que el cost social que aquest procés d'ajust monetari pot causar sobre la població és inferior al dany que es derivaria de no intentar controlar la inflació.

"Crec que el cost de fallar a l'hora de restaurar l'estabilitat de preus seria extremadament alt. Hi haurà un cost per a l'èxit, però el cost de fallar seria molt més alt; ens estaríem enfrontant a un període estès durant el qual la gent espera i aprèn a viure en un context d'una inflació alta i volàtil", ha indicat.

A més de la política monetària de la Reserva Federal, Powell també es va referir a altres temes econòmics d'actualitat, com ara el sostre de deute aconseguit pel govern dels EUA.

"Ningú no ha de suposar que la Reserva Federal pot protegir l'economia de la falta de pagament de les factures del Govern. El Congrés ha d'actuar sobre el sostre del deute", ha manifestat.

Sobre la reobertura de la Xina, ha destacat que s'espera que el seu efecte sigui "moderat en general", si bé ha advertit que, si accelera el ritme, "té potencial per exercir pressió alcista sobre els preus de les primeres matèries".

Noticias relacionadas

contador