inflacion portada bandera eeuu

L'Índex de Preus al Consum (IPC) dels Estats Units ha baixat al març al 5% en taxa interanual, enfront del 6% registrat al febrer, segons les dades publicades aquest dimecres per l'Oficina d'Estadístiques Laborals nord-americana. Aquest descens ha estat més gran del que anticipava el mercat, que esperava que s'ubiqués al 5,2%. Tot i això, la taxa subjacent, que exclou aliments i energia, ha escalat al 5,6%, en línia amb el que s'esperava.

En termes mensuals, l'índex general va avançar el 0,1% al març, per sota de les expectatives del mercat, que esperava el 0,3%, i suposa una desacceleració des de la pujada del 0,4% registrada al febrer. Pel que fa a la taxa subjacent, el repunt durant el període ha estat de 0,4%, una dècima per sobre del registre del mes anterior i en línia amb la previsió de consens.

Segons l'organisme que difon les dades, "l'índex d'habitatge va ser, de molt, el que més va contribuir a l'augment mensual de tots els articles. Això més que va compensar una baixada destacada a l'índex d'energia, que va baixar un 3,5% durant el mes, amb tots els components principals de l'índex energètic en descens".

L'índex d'aliments es va mantenir sense canvis al març, mentre que els aliments a la llar van caure un 0,3% durant el mes, durant la primera disminució en aquest índex des del setembre del 2020. Tres dels sis principals grups d'aliments de supermercats van disminuir al març.

Els índexs que van augmentar al març inclouen habitatge, assegurances de vehicles motoritzats, tarifes aèries, mobiliari i funcionament de la llar, i vehicles nous, mentre que l'atenció mèdica i els automòbils i camions usats es troben entre els que van disminuir durant el mes.

L'índex d'energia va disminuir un 6,4% per als 12 mesos que van acabar al març, i l'índex d'aliments va augmentar un 8,5% el darrer any.

El preu de la gasolina va disminuir 17,4% en els darrers 12 mesos, mentre que l'índex del combustible va caure un 14,2% al lapse. Per contra, l'índex d'electricitat va augmentar un 10,2% i el cost del gas natural va augmentar un 5,5% durant el mateix període.

LA VALORACIÓ DELS ANALISTES

John Leiper, director d'inversions de Titan Asset Management, destaca que "la inflació subjacent es manté obstinadament alta, arribant al 5,6%, i una perspectiva cada cop més alcista per als preus de l'energia seguirà justificant una alça més prolongada" de tipus d'interès.

"La nostra opinió és que no es pot passar d'una dècada de taxes d'interès ultra baixes al cicle d'augment de taxes més ràpid en més de 40 anys sense repercussions sistèmiques, no només per al sector bancari sinó per a l'economia en general. Ens dirigim a la recessió i, ja sigui que obtinguem un augment addicional de les taxes o no, la inflació continua sent un problema, malgrat les xifres d'avui”, afegeix.

Per part seva, Naeem Aslam, director d'inversions de Zaye Capital Markets, subratlla que "era fonamental que veiéssim una millora en les estadístiques de l'IPC dels EUA avui, ja que la Fed té poc espai per maniobrar".

"Les dades ara han confirmat que la Reserva Federal no necessita treballar tan dur com ho ha fet, i ha arribat el moment de disminuir l'augment de la taxa d'interès. En el futur, escoltarem molta commoció sobre el proper moviment de la Fed, i és probable que la Fed confessi que la inflació s'ha desaccelerat i que pot aturar el cicle d'alces", considera.

Per Ryan Brandham, cap de mercats de capitals globals i Amèrica del Nord a Validus Risk Management, "el resultat de l'IPC dels EUA sense aliments i energia va ser l'esperat, cosa que com a mínim confirma que la inflació nord-americana s'està suavitzant, encara que no tan ràpid com li agradaria a la Fed".

Per part seva, Srijan Katyal, director global d'estratègia i serveis comercials d'ADSS, destaca que "ara estem veient l'efecte continu de l'ajust fiscal de la Reserva Federal sobre la inflació dels EUA", i afegeix que "tot i que la inflació anualitzada es troba a nivells més baixos des del setembre del 2021, el 5% està molt lluny de l'objectiu del 2% de la Fed, per la qual cosa encara queda camí per recórrer”.

"La probabilitat de noves pujades significatives de tipus d'interès ara semblarà menys probable. Això seria ben rebut per aquells que encara demanen a la Reserva Federal que adopti un enfocament ferm i mesurat arran de la crisi bancària que es va estendre per tot el món el març", destaca.

Els analistes d'Oxford Economics asseguren que "tot i que la inflació s'ha moderat, les dades de preus al consumidor del març mantenen una pujada de tipus de 25 punts bàsics per part de la Fed clarament sobre la taula per al maig".

"No obstant, les probabilitats d'una pausa al juny estan augmentant. La Fed ha deixat clar que la decisió d'augmentar la taxa a l'última reunió estava a prop, però la inflació dels serveis continua sent forta i el mercat laboral està ajustat, de manera que la seva feina no s'ha acabat", conclouen.

Laith Khalaf, cap d'anàlisi d'inversions d'AJ Bell, valora que "la inflació dels EUA s'ha refredat al 5%, cosa que suggereix que les taxes d'interès més altes estan funcionant. Però la inflació subjacent continua obstinadament elevada, i això continuarà causant preocupació a la Reserva Federal, fins i tot si decideixen pausar les activitats d'augment de taxes".

"L'agitació al sector bancari ha canviat les regles del joc, i s'espera que l'enduriment de les condicions creditícies faci gran part de la feina pesada quan es tracta de refredar l'economia nord-americana. Això alleuja la pressió sobre el banc central per augmentar encara més les taxes”, manifesta.

Des de Pantheon Macroeconomics assenyalen que "la taxa d'augment de l'IPC dels serveis bàsics sense rendes, l'obsessió actual de la Fed, va caure al 0,4% des del 0,5% al febrer, però la tendència continua obstinadament alta, pujant en un 4,8% anualitzat".

"Aquest informe no impedirà la pujada de la Fed al maig; els funcionaris han deixat clar que volen veure una ratxa d'augments més lents, particularment en els serveis bàsics ex-habitatge. Sospitem que els polítics no seran tan ansiosos per continuar pressionant la línia de 'la inflació és tot el que compta', una vegada el creixement de la nòmina s'ha debilitat materialment. Creiem que és imminent, per la qual cosa és probable que els propers mesos portin un canvi seriós en la postura de la Reserva Federal", conclouen.

contador