inflacion portada bandera eeuu

La inflació es desaccelera segons el previst als Estats Units. L'Índex de Preus al Consum (IPC) s'ha situat al febrer al 6% en taxa interanual, enfront del 6,4% registrat al gener, segons les dades publicades aquest dimarts per l'Oficina d'Estadístiques Laborals nord-americana. Aquest descens s'ha situat en línia amb les expectatives del mercat, igual que la caiguda a la taxa subjacent fins al 5,5% anual.

En termes mensuals, l'índex general va avançar un 0,4% al febrer, cosa que iguala les expectatives del mercat i suposa una desacceleració des del 0,5% al que va créixer al primer mes de l'any. Pel que fa a la taxa subjacent, el creixement durant el període ha estat de 0,5%, una dècima per sobre del registre del mes anterior i de la previsió de consens (+0,4%).

L'organisme que difon les dades destaca que l'avenç mensual va estar liderat per l'índex d'habitatge (+0,8%), que va representar més del 70% de l'increment, amb els índexs d'alimentació, recreació i parament de la llar i les operacions també contribuint-hi".

L'índex d'alimentació va pujar un 0,4% durant el mes, amb augments en cinc dels sis principals grups d'aliments de les botigues de queviures. Les begudes no alcohòliques es van encarir un 1,0% al febrer, després d'un augment del 0,4% el mes anterior.

L'últim any, l'índex d'aliments va pujar un 9,5%, amb augments del 10,2% als aliments de la llar i del 14,6% a cereals i productes de fleca.

L'energia va disminuir un 0,6% al segon mes de l'any, després d'augmentar un 2,0% al gener, per l'efecte de la caiguda dels preus del gas natural (-8,0%), xifra que suposa la més disminució d'un mes des d'octubre del 2006. Per contra, l'índex de la gasolina va pujar un 1,0% al febrer, després d'un augment del 2,4% al mes anterior, i l'electricitat va avançar un 0,5%.

Durant els darrers 12 mesos, l'energia es va encarir un 5,2%, amb augments del 12,9% a l'electricitat i del 14,3% al gas natural. Per part seva, l'índex de gasolina va disminuir un 2,0% durant el període.

L'OPINIÓ DELS EXPERTS

Neal Keane, cap de vendes comercials a la corredoria internacional ADSS, considera que aquestes xifres "oferiran poc per convèncer la Fed d'aturar els augments de tipus d'interès a curt termini", i preveu que "és probable que augmentin les taxes malgrat els col·lapses d'SVB i Signature".

"Els col·lapses de Silicon Valley Bank i Signature sens dubte pesaran a la ment de la Fed, amb opinions dividides sobre si la Fed hauria de pausar els augments de taxes immediatament. En general, un augment de 25 punts bàsics encara sembla l'escenari més probable, amb més augments encara possibles mentre la inflació continua sent massa alta als nivells actuals", afegeix.

John Leiper, director financer de Titan Asset Management, subratlla que "la inflació general va estar en línia amb les expectatives, encara que la inflació subjacent va repuntar lleugerament intermensual", cosa que "manté la Fed en una posició una mica complicada".

"La Fed no es pot quedar enrere de la corba d'inflació, la seva credibilitat està en risc si ho fa, però igualment l'impacte endarrerit de l'ajust anterior ara està començant a mostrar-se, com ho demostra la fallida recent del Silicon Valley Bank. Això segueix sent un acte d'equilibri delicat per a Jerome Powell i als mercats no els agradarà la incertesa actual", assegura.

James Bentley, director de mercats financers en línia, valora que "atès que la inflació segueix caient massa lentament per al gust del senyor Powell, un gran augment de la taxa d'interès hauria d'estar sobre la taula a la reunió de política de la Reserva Federal de la setmana que ve".

"Però a l'espai d'uns quants dies s'ha trepitjat el fre de l'ajust monetari. Les dades d'ocupació i el col·lapse de dos bancs nord-americans, que van requerir mesures d'emergència per reforçar la confiança al sistema bancari dels Estats Units, estan obligant a la Reserva Federal a reconsiderar ràpidament", afegeix.

Per a Callie Cox, analista per als Estats Units d'eToro, "la inflació avança en la direcció correcta, però la de serveis segueix sent encesa", encara que "els preus dels serveis, al marge dels lloguers, semblen estar refredant-se, i Jay Powell segueix de prop aquest indicador”.

Els analistes d'Oxford Economics asseguren que aquestes dades no canvien la previsió d'un augment de 25 punts bàsics en els tipus d'interès a la reunió de la Fed de la setmana que ve, ja que "tot i que la tensió s'ha disparat al sistema bancari, la Reserva Federal encara està molt concentrada a controlar la inflació”.

"Creiem que la Fed continuarà elevant les taxes d'interès per refredar l'economia i reduir la inflació. També s'hauran d'assegurar oferir suport i proporcionar liquiditat al sistema bancari", valoren.

contador