joe biden presidente eeuu nueva
The White House

Les peticions setmanals d'atur als EUA han pujat fins a les 261.000, durant la setmana finalitzada el 3 de juny, fet que suposa el nivell més alt des de l'octubre del 2021. Aquesta pujada es produeix des de les 233.000 registrades en els set dies previs, segons les dades publicades aquest dijous pel Departament de Treball nord-americà. Aquest moviment ha sorprès el consens, que n'esperava un increment menor, fins a les 235.000.

La taxa d'atur va ser de l'1,2%, sense canvis des de la setmana anterior, i la xifra de treballadors aturats va baixar fins als 1.757.000, xifra que suposa una reducció de 37.000 respecte al període previ.

Les taxes de desocupació més altes es van registrar a Califòrnia (2,2%), Nova Jersey (2,1%), Massachusetts (1,8%), Nova York (1,6%), Oregon (1,6%), Puerto Rico (1,5%), Rhode Island (1,5%), Washington (1,5%), Alaska (1,4%) i Illinois (1,4%).

Els majors augments en sol·licituds inicials es van produir a Ohio (+2.159), Texas (+1.229), Nova York (+1.177), Illinois (+1.117) i Missouri (+962), mentre que les majors disminucions van tenir lloc a Califòrnia (-771), Arkansas (-455), Iowa (-419), Carolina del Nord (-388) i Michigan (-365).

Ryan Brandham, director de mercats de capitals globals d'Amèrica del Nord a Validus Risk Management, assegura que aquestes xifres "podrien indicar un debilitament en un mercat laboral que ha estat molt resistent a les pujades de tipus d'interès fins ara".

Des d'Oxford Economics asseguren que "les sol·licituds inicials de desocupació van augmentar al nivell més alt des d'octubre del 2021, però és probable que sigui més soroll que senyal".

"Les implicacions per a la política monetària són mínimes. Esperem que la Fed faci una pausa a la reunió del juny, però és possible que pugi més les taxes si el mercat laboral i la inflació no cooperen", afegeixen.

Per part seva, els analistes de Pantheon Macroeconomics destaquen que "el valor de les dades d'una setmana no és suficient evidència per concloure que les peticions ara estan trencant decisivament a l'alça, però altres indicadors han estat assenyalant un augment en les peticions des de fa algun temps".

"El nostre cas base és que sorgeixi una clara tendència alcista a les reclamacions una vegada que desapareguin les distorsions en les dades, a principis d'agost", conclouen.

Noticias relacionadas

contador