joe biden presidente eeuu nueva
The White House

El mercat laboral nord-americà va crear 339.000 llocs de treball al maig, una dada que s'ha situat molt per sobre de la previsió de consens, que anticipava 190.000, i suposa un augment respecte als 294.000 d'abril (revisats a l'alça des dels 253.000), segons ha publicat l'Oficina d'Estadístiques Laborals dels Estats Units. La taxa d'atur, per part seva, ha pujat fins al 3,7%, després de registrar un 3,4% al mes anterior.

Segons l'organisme que difon les dades, "els guanys d'ocupació es van registrar als serveis professionals i comercials, govern, salut, construcció, transport i emmagatzematge i assistència social".

Els serveis professionals i empresarials van afegir 64.000 llocs de treball, després d'un augment de mida similar a l'abril. El creixement de l'ocupació va continuar als serveis professionals, científics i tècnics, que van afegir 43.000 nòmines al maig.

L'ocupació governamental va augmentar en 56.000 llocs al maig, per sobre de l'increment mensual mitjà de 42.000 registrat durant els 12 mesos anteriors, encara que es manté per sota del nivell previ a la pandèmia, del febrer del 2020, en 209.000 llocs de treball, xifra que suposa un 0,9% menys.

La cura de la salut va afegir 52.000 llocs de treball al maig, en línia amb el guany mensual mitjà de 50.000 durant els 12 mesos anteriors, i el repunt va ser especialment pronunciat als ambulatoris (+24.000), hospitals (+20.000), i centres d'atenció residencial i d'infermeria (+9.000).

Per la seva banda, l'ocupació en lleure i hoteleria va mantenir la tendència alcista al maig (+48.000), principalment en serveis d'alimentació i bars (+33.000), encara que l'ocupació al sector es manté un 2,1% per sota del seu nivell de febrer del 2020.

Al maig, els guanys mitjans per hora de tots els treballadors van pujar un 0,3%, fins als 33,44 dòlars. Durant els darrers 12 mesos, la mitjana per hora dels salaris va augmentar un 4,3%. A més, la taxa de participació de la força laboral es va mantenir al 62,6%.

John Leiper, director d'inversions de Titan Asset Management, assenyala que "a primera vista, això augmenta les probabilitats d'una pujada dels tipus", tot i que subratlla que "la taxa d'atur va augmentar un 0,3% al 3,7%, cosa que pot ser un fort indicador avançat d'una recessió i es relaciona amb la disminució de la nòmina manufacturera, un sector que està en recessió”.

Srijan Katyal, director global d'estratègia i serveis comercials a la corredoria internacional ADSS, assenyala que "la lectura més alta del que s'esperava per a les nòmines no agrícoles al maig, arribant a 339.000 i superant les estimacions de 195.000, afegirà pressió a la Reserva Federal per continuar el seu camí d'augment de les taxes, tot i que la lectura de la nòmina per al maig encara està per sota de la taxa de creixement mensual mitjana de 370.000 durant l'any passat”.

"L'alt nivell d'ocupació posa un obstacle a la feina de la Fed per intentar refredar la inflació, que en 4,9% al maig continua sent més del doble de l'objectiu d'inflació de la Fed del 2%. És probable que la Reserva Federal augmenti les taxes d'interès en almenys 25 punts bàsics quan es reuneixi el 13 i el 14 de juny”, afegeix.

Des d'Oxford Economics assenyalen que “el creixement de les nòmines no agrícoles va cobrar impuls al maig i, en una ruptura amb el patró recent, les revisions dels mesos anteriors van anar a l'alça”.

"Les dades contradictòries donaran a la Fed cobertura per mantenir la política estable a la seva propera reunió, una pausa que ha estat ben telegrafiada, però la represa dels augments de taxes al juliol és una gran possibilitat si el creixement de l'ocupació no es desaccelera significativament al juny", consideren.

Noticias relacionadas

contador