trump xijinping dan la mano

Donald Trump ha rebaixat aquest dijous les expectatives del mercat que els EUA i la Xina segellin un acord comercial aquesta mateixa setmana. Tot i que les delegacions de tots dos països es reuneixen des d'aquest dimecres a Washington i el president nord-americà reconeix que les negociacions "van bé", ha dit que no hi haurà acord fins que no es reuneixi personalment amb el mandatari xinès Xi Jinping.

Ho ha fet, com sol ser habitual en ell, a cop de piulada. Aquest dijous Trump ha publicat diversos missatges en el seu perfil personal de Twitter, coincidint amb la reunió amb el viceprimer ministre xinès Liu He, en què explica com van les negociacions amb la Xina. "La reunió va bé, amb bones intencions i bon esperit a les dues parts", ha remarcat el president dels EUA, que tot i això ha dit que "no s'arribarà a un acord final fins que el meu amic el president Xi i jo no ens reunim en un futur pròxim per debatre i acordar alguns dels punts més difícils".

Trump reconeix que la "transacció", com ell anomena la reunió dels negociadors de la Xina i els EUA, està "molt completa", i atès que el gegant asiàtic "no vol un augment dels aranzels i creu que els anirà molt millor si arriben a un acord", espera que tot se solucioni de manera que els dos països quedin contents.

"Els representants de la Xina i jo estem tractant de fer un tracte complet, sense deixar res sense resoldre sobre la taula", ha explicat Trump en els esmentats missatges, en els quals afirma que s'estan debatent "molts problemes" i que "és d'esperar que es resolguin ". El dubte és quan, perquè el president dels EUA només explica que els aranzels sobre la Xina augmentaran al 25% l'1 de març, per la qual cosa estan treballant "dur" per "completar l'acord per a aquesta data".

Sigui com sigui, els experts ho tenen clar: les conseqüències de retardar encara més l'acord serien preocupants. I és que, defensen, "si els Estats Units i la Xina no resolen la seva situació, les coses només empitjoraran a partir d'ara". Sobretot perquè els mercats romanen molt atents al que passi. Així ho creuen els experts de Berenberg, que apunten que sembla que tot es redueix al fet que "si les negociacions condueixen a un anunci que la imposició d'aranzels més alts està fora de la taula o ha estat posposada, llavors la reducció de les tensions comercials hauria d'aixecar els mercats, i si les negociacions semblen estancar-se i es percep que les tensions comercials persisteixen, és probable que els mercats es desil·lusionin i baixin".

No obstant això, les negociacions entre els EUA i la Xina "són molt més complexes" i abasten tota una gama de qüestions que en comparació fan que les negociacions sobre aranzels semblin "senzilles i bastant fàcils", diu Berenberg. I és que els dos països negocien aquests dies sobre alguns temes complexos: el tractament de la propietat intel·lectual; les pràctiques d'inversió, incloent-hi el requisit de la Xina que les empreses estrangeres lliurin la propietat intel·lectual a empreses mixtes xineses i la propietat minoritària obligatòria de les empreses conjuntes; la seguretat cibernètica i les qüestions relacionades amb la pirateria informàtica; els fluxos de capital transfronterers i el sistema bancari tancat de la Xina; i la forma de supervisar i fer complir nous acords.

El sol fet que les dues parts segueixin reunint-se i negociant és un progrés, però els mercats anhelen l'arribada formal de l'acord que podria trigar encara setmanes en produir-se. Berenberg ja vaticinava el que acaba d’anunciar aquest dijous Trump: "A la llum de l'amplitud de les qüestions que es debaten, sembla poc probable que s'arribi a un acord general per al final de les reunions d'aquesta setmana".

Noticias relacionadas

contador