inflacion portada bandera eeuu

El deflactor de consum privat PCE als Estats Units ha pujat al gener fins al 5,4% en taxa interanual, després de tancar el desembre al 5,3% (revisat a l'alça des del 5%), segons les dades publicades aquest divendres per la Oficina d'Estadístiques Laborals del Departament de Comerç nord-americà. Pel que fa a la inflació subjacent, s'ha enfilat fins al 4,7%, una dècima per sobre del registre del desembre.

Aquest augment de la inflació PCE, un dels indicadors seguits més de prop per la Reserva Federal, ha sorprès el mercat, que esperava una caiguda fins al 4,9% en l'índex general i un descens fins al 4,3% en el cas de la subjacent.

En termes mensuals, l'avanç ha estat del 0,6% per a l'índex general, que acabava de créixer al 0,2% al desembre (revisat a l'alça des del 0,1%), mentre que el consens esperava una acceleració fins al 0,5%. El mateix augment mensual ha registrat la taxa subjacent, també per sobre del registre anterior (0,4%) i de les expectatives de mercat (0,4%).

Els preus dels béns i serveis també van augmentar un 0,6%, mentre que l'índex d'aliments va pujar un 0,4%, enfront de l'avenç del 0,2% en el cost de l'energia.

En termes anuals, els preus dels béns van augmentar un 4,7%, per sota de l'alça del 5,7% registrada als serveis. Els preus dels aliments van pujar un 11,1% i l'energia va escalar un 9,6% durant els darrers 12 mesos.

Pel que fa als ingressos personals, van augmentar un 0,6% al gener (+131.100 milions de dòlars). A més, l'ingrés personal disponible va créixer el 2% (+387.400 milions), mentre que la despesa de consum personal va augmentar l'1,8% (+312.500 milions).

L'augment dels ingressos personals al gener va estar liderat per un increment en les remuneracions, reflectint els sous i salaris privats tant a les indústries prestadores de serveis com a les productores de béns. Els beneficis socials del Govern van disminuir al gener, reflectint una disminució en “altres” beneficis que va ser parcialment compensat per un augment a la Seguretat Social.

Pel que fa a l'augment de la despesa de consum, va reflectir augments de 62.200 milions de despeses de béns i de 150.200 milions en serveis. Dins dels béns, l'augment va ser generalitzat i encapçalat pels vehicles automotors i els seus recanvis, així com per "altres" béns no duradors (encapçalats pels productes farmacèutics). Dins dels serveis, el contribuent més gran a l'augment va ser la despesa en serveis d'alimentació.

"El comportament del mercat amb vista a aquesta inflació PCE i al consum personal d'avui va suggerir una impressió alta en els dos aspectes, i això és exactament el que vam obtenir. Això hauria d'estendre la recent aversió al risc a mesura que les accions es posen al dia amb els bons i la creixent realitat estanflacionària”, destaca John Leiper, director d'inversions de Titan Asset Management.

Noticias relacionadas

contador