joe biden presidente eeuu nueva
The White House

L'índex de preus de producció (IPP) dels Estats Units es va ubicar el juny al 0,1% en taxa interanual, enfront del 0,9% del mes anterior, revisat a la baixa des de l'1,1%, segons les dades que publica aquest dijous l'Oficina d'Estadístiques Laborals nord-americana. La caiguda és més gran que l'anticipada pel consens, que esperava que es quedés al 0,4%. La taxa mensual va avançar un 0,1%, enfront de l'augment del 0,2% anticipat.

Segons l'organisme que difon les dades, "l'augment dels preus de demanda final es deu a un augment del 0,2% a l'índex de serveis de demanda final", ja que "els preus dels béns de demanda final es van mantenir sense canvis".

L'índex de demanda final menys aliments, energia i serveis comercials va pujar un 0,1% el juny, després de mantenir-se sense canvis el maig, cosa que deixa la taxa anual en un 2,6%.

Als serveis de demanda final, l'encariment del 0,2% al mes va estar impulsat pels serveis menys comerç, transport i l'emmagatzematge, que es van encarir un 0,3%, mentre que els serveis de transport i emmagatzematge van disminuir 0,9% el cost mitjà.

Per la seva banda, els preus dels béns de demanda final es van mantenir sense canvis el juny després de disminuir un 1,6% el maig, ja que l'augment del 0,7% a l'energia va compensar la caiguda dels preus per a béns menys aliments i energia i per a aliments de demanda final, que van disminuir un 0,2% i un 0,1%, respectivament.

Els preus de la gasolina van pujar un 3,4%, i també es van experimentar augments en energia elèctrica, carn de bou i de vedella, ous de gallina i dispositius d'assistència mèdica, quirúrgica i personal. A l'altre extrem, els índexs de combustible dièsel, llavors oleaginoses, productes químics industrials i combustibles residuals van registrar caigudes.

Dins la demanda intermèdia, l'índex de béns elaborats va caure un 0,6% el juny, els preus dels béns no elaborats van disminuir un 2,1% i l'índex de serveis es va mantenir sense canvis.

Més de la meitat de la disminució generalitzada en els béns processats per demanda intermèdia es deu a l'índex de materials processats menys aliments i energia, que va caure un 0,4%.

Ryan Brandham, cap de Mercats de Capital Globals d'Amèrica del Nord a Validus Risk Management, assegura que aquestes dades, "juntament amb la xifra de l'Índex de Preus al Consumidor d'ahir, recolza la narrativa de la reducció de la inflació als Estats Units".

Els analistes d'Oxford Economics destaquen que les implicacions immediates d'aquestes xifres a la política monetària "són mínimes, ja que és molt probable que la Fed segueixi endavant amb els seus plans de pujar les taxes a la reunió del FOMC del juliol".

Tot i això, juntament amb la publicació de l'IPC d'ahir, l'informe afegeix pes a la nostra opinió que serà l'última pujada d'aquest cicle. La moderació en els preus al productor reflecteix la millora de les condicions de la cadena de subministrament i la caiguda de la demanda de béns", afegeixen.

PETICIONS SETMANALS D'ATUR

Aquest dijous s'han publicat també les peticions setmanals de desocupació, que han caigut fins a les 237.000, la setmana finalitzada el 8 de juliol, xifra que suposa un descens de 12.000 des de les 249.000 registrades durant els set dies previs. Aquest moviment ha sorprès el consens, que esperava un augment fins a les 260.000.

La taxa d'atur va ser de l'1,2%, sense canvis des de la setmana anterior, i la xifra de treballadors aturats va pujar fins als 1.729.000, xifra que suposa un guany d'11.000 respecte al període previ.

Les taxes de desocupació més altes es van registrar a Califòrnia (2,2%), Nova Jersey (2,2%), Puerto Rico (2,2%), Massachusetts (1,9%), Connecticut (1,8%) , Rhode Island (1,8%), Nova York (1,7%), Oregon (1,7%), Pennsilvània (1,7%) i Minnesota (1,6%).

Els majors augments en les sol·licituds inicials es van produir a Michigan (+6.792), Nova York (+4.152), Ohio (+3.028), Kentucky (+2.449) i Indiana (+1.549), mentre que les majors disminucions van tenir lloc a Texas (-3.126), Nova Jersey (-1.137), Colorado (-509), Wisconsin (-504) i Connecticut (-446).

Des d'Oxford Economics asseguren que, "deixant de banda el soroll estacional, les dades de peticions són consistents amb un mercat laboral que es pot tornar menys ajustat, però encara es caracteritza per molt pocs acomiadaments", cosa que deixa la Fed "en camí" de pujar els tipus a la propera reunió.

"Esperem que les sol·licituds de desocupació augmentin constantment més endavant l'any a mesura que l'economia cau en recessió. No obstant això, atès el nostre pronòstic que la recessió serà moderada, juntament amb les dificultats que els ocupadors han enfrontat per contractar treballadors després de la pandèmia, esperem que la pèrdua de llocs de treball en aquesta recessió sigui modesta en comparació amb recessions anteriors", conclouen.

contador