joe biden presidente eeuu nueva
The White House

L'Oficina d'Anàlisi Econòmica del Departament de Comerç dels Estats Units ha revisat a l'alça el creixement anualitzat del PIB per al primer trimestre, elevant-lo en aquesta segona revisió fins a l'1,3%, enfront de l'1,1% que havia estimat en primera instància. Segons l'organisme, aquest creixement reflecteix "una revisió a l'alça de la inversió en inventaris".

Aquesta revisió, que es basa en dades "més completes que les disponibles per a l'estimació d'avenç", reflecteix també "augments en la despesa dels consumidors, les exportacions, la despesa del govern federal, la despesa del govern estatal i local i la inversió fixa no residencial que van ser compensats en part per disminucions en la inversió privada en inventaris i la inversió fixa residencial".

Aquest creixement de l'economia nord-americana suposa una desacceleració des del guany del 2,6% registrat a l'últim trimestre del 2022, que es deu principalment a "una caiguda en la inversió privada en inventaris i una desacceleració en la inversió fixa no residencial, que van ser parcialment compensats per una acceleració en la despesa de consum, un repunt en les exportacions i una menor disminució en la inversió fixa residencial”.

A més, aquesta segona lectura va confirmar l'augment del 3,8% a l'índex de preus de les compres internes brutes i del 4,2% per a l'índex de preus de despeses de consum personal (PCE).

Per la seva banda, els ingressos personals en dòlars corrents van augmentar en 251.300 milions al primer trimestre, xifra que suposa una revisió a la baixa de 27.600 milions respecte a l'estimació anterior. L'ingrés personal disponible va augmentar en 561.600 milions (+12,3%) després d'una revisió a la baixa de 9.600 milions. A més, l'estalvi personal va ser de 829.200 milions al primer trimestre, amb una revisió a la baixa de 6.100 milions respecte a l'estimació anterior.

Des d'Oxford Economics assenyalen que “la fortalesa de la despesa dels consumidors manté vives les esperances d'un aterratge suau, però hi va haver alguns detalls preocupants, incloent-hi la disminució de la inversió empresarial en equips”.

"El nostre pronòstic és que comenci una recessió al tercer trimestre, però el més probable és que hàgim de portar això als darrers tres mesos de l'any. A més, la severitat de la recessió podria atenuar-se, ja que l'enduriment recent dels estàndards crediticis, després de l'estrès al sistema bancari, va ser menor del que s'havia anticipat", afegeixen.

PETICIONS D'ATUR

Aquest dijous s'han publicat també les peticions setmanals de desocupació, que han pujat fins a les 229.000, la setmana finalitzada el 20 de maig, des de les 225.000 registrades durant els set dies previs (revisades a la baixa des de 242.000), segons les dades publicades pel Departament de Treball nord-americà. El consens esperava un augment més gran, fins a les 245.000.

La taxa d'atur va ser de l'1,2%, sense canvis des de la setmana anterior, i la xifra de treballadors aturats va baixar fins als 1.794.000, xifra que suposa una reducció de 5.000 respecte al període previ.

Les taxes de desocupació més altes es van registrar a Califòrnia (2,3%), Nova Jersey (2,2%), Massachusetts (2,0%), Alaska (1,6%), Nova York (1,6%), Oregon (1,6%), Puerto Rico (1,5%), Rhode Island (1,5%), Washington (1,5%) i Illinois (1,4%).

Els majors augments en les sol·licituds inicials es van produir a Ohio (+1.608), Connecticut (+975), Illinois (+868), Tennessee (+640) i Colorado (+599), mentre que les majors disminucions van tenir lloc a Missouri (-2.234), Massachusetts (-1.660), Nova Jersey (-1.016), Pennsilvània (-742) i Virgínia (-715).

Els analistes d'Oxford Economics subratllen que "després de pujar durant gran part del primer trimestre, la majoria de les sol·licituds inicials s'han mogut lateralment, un recordatori que les condicions del mercat laboral encara són difícils".

"Si bé esperem que la Fed deixi les taxes estables a la reunió de juny, les actes de la reunió del FOMC d'aquest mes van deixar clar que cal una relaxació més significativa de les condicions del mercat laboral per mantenir les alces de taxes fora de la taula de manera permanent", afegeixen.

Noticias relacionadas

contador