joe biden presidente eeuu nueva
The White House

El mercat laboral nord-americà va crear 209.000 llocs de treball el juny, una dada que s'ha situat per sota de la previsió de consens, que n'anticipava 225.000, i suposa una reculada respecte als 306.000 de maig (revisats a la baixa des de 339.000), segons ha publicat l'Oficina d'Estadístiques Laborals dels Estats Units. La taxa d'atur, per part seva, ha baixat fins al 3,6%, després de registrar un 3,7% el mes anterior.

Amb aquesta dada, que s'ha quedat molt per sota dels 497.000 llocs anticipats dijous per la consultora ADP, l'ocupació nord-americana ha crescut en una mitjana de 278.000 per mes durant els primers 6 mesos del 2023, per sota de la mitjana de 399.000 per mes registrat el 2022.

Segons l'organisme que difon les dades, "l'ocupació va continuar amb una tendència a l'alça al govern, l'atenció de la salut, l'assistència social i la construcció".

L'ocupació al govern va augmentar en 60.000 el juny, i va mantenir la seva tendència alcista en govern estatal (+27.000) i govern local (+32.000). En general, l'Executiu va afegir una mitjana de 63.000 llocs de treball per mes des de començament del 2023, més del doble de la mitjana de 23.000 per mes el 2022. No obstant això, l'ocupació del govern està per sota de la seva prepandèmia, en un 0,7%.

La cura de la salut va afegir 41.000 llocs de treball el juny, amb creixement a hospitals (+15.000), centres d'atenció residencial i d'infermeria (+12.000) i serveis d'atenció mèdica domiciliària (+9.000), mentre que els consultoris dels dentistes van perdre 7.000 llocs de treball al mes. La cura de la salut va afegir una mitjana de 42.000 llocs de treball per mes des del començament de l'any, similar al guany mitjà de 46.000 per mes el 2022.

La construcció va continuar també amb la seva tendència alcista el juny (+23.000), cosa que deixa l'ocupació a l'indústria amb un creixement mitjà de 15.000 per mes des del començament d'any, en comparació amb la mitjana de 22.000 per mes de 2022.

Al costat de les caigudes, el comerç al detall es va deixar 11.000 llocs de treball el juny, mentre que les activitats de transport i emmagatzematge van perdre 7.000 llocs de treball al tancament del segon trimestre.

El juny, els guanys mitjans per hora de tots els treballadors van pujar un 0,4%, fins als 33,58 dòlars. Durant els darrers 12 mesos, la mitjana per hora dels salaris va augmentar un 4,4%. A més, la taxa de participació de la força laboral es va mantenir al 62,6%.

John Leiper, director d'inversions de Titan Asset Management, destaca que "la nòmina no agrícola va estar per sota de les expectatives per primera vegada en un any i les revisions de les dues lectures anteriors van eliminar 110.000 llocs de treball més".

"En resum, 209.000 llocs de treball addicionals continuen sent forts, la desocupació és històricament baixa i els guanys mitjans per hora van augmentar. Va ser interessant veure, atesa la debilitat del sector, que l'ocupació manufacturera en realitat va augmentar. En poques paraules, malgrat la xifra notablement més baixa en comparació amb ahir, que està catalitzant un repunt en el sentiment de risc, això no resta valor a la narrativa que la Fed té més feina a fer amb les taxes", afegeix.

Per part seva, Naeem Aslam, director d'inversions de Zaye Capital Markets, destaca que "el número d'avui i el nombre d'ocupació d'ahir han portat missatges contradictoris per als mercats, ja que el nombre de desocupació ha augmentat. Però en general, el número d'avui ha estat més feble del que molts havien anticipat”.

Per Ryan Brandham, Cap de Mercats de Capital Globals d'Amèrica del Nord a Validus Risk Management, “està començant a aparèixer una lleugera debilitat als mercats laborals dels EUA, cosa que podria fer que el dòlar es debiliti una mica avui i que el preu de la pujada de tipus es moderi lleugerament, però no sembla que aquesta xifra per si sola sigui suficient per descarrilar la pujada a la reunió del FOMC el juliol”.

Des de Pantheon Macroeconomics apunten que "els detalls de les xifres de nòmina mostren una desacceleració abrupta al sector de serveis, amb una caiguda total de l'ocupació en transport i comerç al detall".

"La desacceleració a les nòmines per si sola podria haver fet que la Fed s'aturés a la reunió a finals d'aquest mes, però l'excés als guanys per hora i la revisió a l'alça de la impressió del maig significa que un augment ara ha de ser el nostre escenari base; ara caldria una impressió de l'IPC subjacent de zero per mantenir la Fed en espera", afegeixen.

Els analistes d'Oxford Economics asseguren que "la desacceleració en el creixement de l'ocupació no és suficient per evitar un augment de les taxes a la reunió del FOMC a finals d'aquest mes, particularment a causa de l'obstinat creixement en els guanys de mitjana per hora i altres indicadors que mostren que les condicions del mercat laboral s'estan relaxant lentament però continuen sent estrictes”.

"Agregarem un augment de la taxa de 25 punts bàsics al nostre pronòstic base del juliol", conclouen.

contador