cbpetroleo2e3

Els preus del cru segueixen caient. El petroli estén el dilluns les seves caigudes del divendres, després que Aràbia Saudita i Rússia, els majors productors del món al costat d'Estats Units, avancessin que esperen incrementar la seva producció per compensar la pèrdua de protagonisme d'Iran després de les sancions.

El barril de Brent, referència a Europa, es deixa un 1% fins als 75,70 dòlars. Per la seva banda, el de West Texas cau amb força un 1,62% fins als 66,78 dòlars per barril. A més, a Xina els futurs del cru de Xangai cauen un 4,8% fins als 71,64 dòlars per barril.

L'OPEP (Organització de Països Exportadors de Petroli) i Rússia, van començar a reduir la seva producció i retenir subministraments en 2017 per apuntalar els preus del cru, que en 2016 van caure al seu nivell més baix en més d'una dècada.

"El ritme del recent creixement en els preus del petroli ha deslligat un debat entre els inversors sobre si això planteja riscos a la baixa per al creixement global", apunta Chetan Ahya, economista cap de Morgan Stanley.

"Els preus del cru van col·lapsar... després que es rumoreara que Aràbia Saudita i Rússia van a incrementar la seva producció a partir de la segona meitat de l'any per compensar les pèrdues de la resta per la reducció de la producció", assevera el banc ANZ.

Per la seva banda, la producció de cru nord-americà tampoc dóna senyals de caure. Les energètiques d'EUA van sumar 15 noves plataformes petrolíferes en la setmana del 25 de maig, elevant la xifra final a 859 en actiu. El rendiment d'EUA ja ha augmentat més d'un 27% en els últims dos anys, situant-se en aquests moments en els 10,7 milions de barrils diaris (respecte als 11 milions de Rússia).

"Els preus del petroli estan caient davant la perspectiva d'una major producció dels tres principals productors del món", asseguren els analistes de Phillip Futures.

contador