le symbole de l euro illumine de nuit devant le siege de la banque centrale europeenne bce a francfort 20221013073247

L'euro va marcar aquest dimecres màxims de cinc setmanes enfront del dòlar, i va recuperar la paritat. La divisa europea es canvia ara a 1,0057 dòlars (-0,2%).

Aquest comportament té a veure amb les previsions d'una forta alça de tipus per part del Banc Central Europeu (BCE) a la reunió de demà dijous. El consens descompta un increment de 75 punts bàsics.

"És probable que el BCE pugi els seus tres tipus d'interès oficials en 75 punts bàsics i que suggereixi que anirà més enllà durant les properes reunions de política monetària, sense oferir una orientació clara sobre la mida i el nombre de passos que es faran", afirma Holger Schmieding, economista en cap de Berenberg.

Davant d'això, el dòlar ha corregit, ja que als últims dies s'ha especulat amb una relaxació al ritme d'enduriment monetari de la Reserva Federal (Fed). Mentre es preveu un increment de 75 punts bàsics per al novembre, les expectatives d'un ascens en aquesta proporció per al desembre han baixat. Això, després que The Wall Street Journal publiqués que el banc central nord-americà s'està plantejant frenar el seu enduriment monetari per comprovar els efectes de les últimes alces de tipus sobre la inflació.

L'índex del dòlar –que mesura la divisa davant de sis parells, entre ells la lliura esterlina, l'euro i el ien– amb prou feines varia a 109,68.

contador