• El nivell de reserves indica que l'OCDE té petroli disponible per a 72,2 dies
petroleo caidas

L'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) ha revisat a la baixa la seva estimació respecte a la demanda de petroli a nivell mundial el 2020 a 90,2 milions de barrils per dia. Aquesta xifra implica que durant aquest any, la demanda d''or negre' es reduirà en més de nou milions de barrils diaris.

Les dades preliminars de juliol, les darreres disponibles, indiquen que l''estoc' de petroli de l'OCDE es va reduir en 4,5 milions de barrils respecte al mes anterior, i deixa així les reserves a 3.231 milions de barrils. Aquesta xifra és 260,6 milions superior a la mitjana dels últims cinc anys, i 273,7 milions per sobre de la dada registrada un any abans. El nivell de reserves indica que l'OCDE té petroli disponible per a 72,2 dies, la qual cosa representa 9,9 dies més que la mitjana de l'últim lustre.

A l'agost, el preu mitjà del cru de l'OPEP va pujar 1,77 dòlars respecte a juliol, a 45,19 dòlars per barril, recuperant així el terreny perdut per la recuperació dels "fonaments" del mercat de lliuraments físic.

BALANÇ DEL MES D'AGOST

L'OPEP ha elevat el seu nivell de producció en 763.000 barrils diaris durant el mes d'agost, segons es desprèn de l'informe mensual que elabora la mateixa organització sobre el mercat mundial del petroli, i que ha publicat aquest dilluns.

En concret, els 13 països que conformen l'OPEP van produir 24,045 milions de barrils diaris durant el vuitè mes de l'any. Com en altres mesos, l'àmplia majoria de l'increment va procedir de l'Aràbia Saudita, líder 'de facto' de l'organització i el seu principal productor, que va elevar el bombament en 475.000 barrils diaris, fins als 8,892 milions.

La segona alça més important va correspondre a la Unió dels Emirats Àrabs, que va incrementar el seu volum extractiu fins a 2,705 milions de barrils diaris, 180.000 més. Kuwait també va incrementar el seu nivell de producció en 127.000 barrils, fins a 2,288 milions. L'Iraq va destacar com el país que més va reduir la producció, a 3,652 milions de barrils, 100.000 menys que fa un any.

La producció de Veneçuela es va mantenir pràcticament intacta en 340.000 barrils diaris, per la qual cosa es manté en els seus pitjors nivells des que hi ha registres.

A diferència dels últims mesos, el 'càrtel' no ha especificat al seu informe el nivell de producció dels altres deu països aliats que participen en el pacte de retallada de la producció.

El mes de juliol va ser l'últim en el qual els països van retallar la seva producció en 9,7 milions de barrils diaris. Des d'agost, i fins a final d'any, la retallada ha passat a ser de 7,7 milions diaris. Mentre que entre gener de 2021 i abril de 2022, l'ajust es reduirà fins a 5,8 milions.

Els membres de l'OPEP i els altres països participants en l'acord de control de producció han assegurat en diverses ocasions que l'increment de la producció no tindria efecte sobre els preus per l'increment del consum intern dels països productors i l'increment de la demanda de tercers països a conseqüència del repunt de l'activitat econòmica.

Noticias relacionadas

contador