• Els 14 membres de l'OPEP van pactar al setembre una reducció en la producció a un interval de 32,5-33 milions de barrils al dia
  • Allò que és fonamental és que l'Aràbia Saudita, l'Iran i l'Iraq arribin a un acord per compartir el pes d'una retallada en la producció
opep

La reunió de l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) arrenca, a priori, amb bastants dubtes sobre el que pugui ocórrer però també amb bones vibracions. Els dubtes provenen de les, a priori, allunyades posicions entre l'Aràbia Saudita, l'Iran i l'Iraq, mentre que les bones vibracions es reflecteixen en el fet que el petroli està disparat i puja ja un 5%.

Els membres de l'OPEP ja estan debatent en la reunió oficial (ha començat a les 10 hora espanyola) però, prèviament, han mantingut una trobada informal a l'hotel Vienna Park Hyatt en el qual, tant Iran com l'Iraq, s'haurien mostrat optimistes de cara a un acord.

Els documents preparats per a la reunió d'aquest dimecres sembla que proposaran una reducció de la producció en 1,2 milions de barrils per dia

Segons recull Reuters, abans d'entrar a l'hotel per a aquesta reunió informal, el delegat iraquià va dir que "hi haurà acord avui". Per la seva banda, el ministre iranià del Petroli, Bijan Zanganeh, també va declarar que és optimista i va afegir que l'Iran no havia fet cap requeriment per a una retallada de producció per part d'Aràbia Saudita.

Aquest dimarts, Iran va escriure a l'OPEP, segons informa Reuters, i li va dir que volia que Aràbia Saudita reduís la producció en fins a 1 milió de barrils per dia, molt més del que Riad està disposada a oferir, segons fonts de l'OPEP consultades per l'agència.

El grup de 14 països de l'OPEP, que representa un terç de la producció mundial de petroli, va arribar a un acord preliminar al setembre a Algèria per limitar la producció a un rang de 32,5-33 milions de barrils al dia enfront dels actuals 33,64 milions de barrils. Segons Reuters, que cita una font anònima, els documents preparats per a la reunió d'aquest dimecres proposen una reducció de la producció en 1,2 milions de barrils per dia des dels nivells d'octubre en 33,82 milions de barrils diaris.

HI HAURÀ UN ACORD "AVUI"

Els principals membres de l'OPEP sembla que s'han proposat fer arribar un missatge clar al mercat des de primera hora: "Hi haurà un acord avui". A les declaracions optimistes d'Iran i l'Iraq se suma el que ha dit el secretari general de l'OPEP, Mohammed Barkindo, qui ha recalcat que hi haurà un acord "avui".

Aràbia Saudita, Iran i l'Iraq estan mostrant un renovat optimisme després de setmanes de tibants negociacions

"També hi ha hagut 'sorolls' positius procedents d'Algèria i Nigèria", recull MarketWatch mentre que CNBC destaca les paraules del ministre d'Energia d'Aràbia Saudita, que ha dit que hi haurà un acord "si Déu vol".

Després de setmanes de negociacions i tibant espera, els membres de l'OPEP estan mostrant aquest dimecres un "renovat optimisme" sobre la possibilitat que s'arribi a un acord per apuntalar els preus. Sembla que la clau de l'acord al que s'arribarà aquest dimecres no passa per una congelació de la producció per part de l'Iran però hi hauria "un altre arranjament per elaborar", segons ha declarat a Bloomberg el ministre iranià de Petroli, Bijan Namdar.

El grup dels 14 països exportadors de petroli necessita resoldre les diferències entre les seves tres majors productors -Aràbia Saudita, Iran i l'Iraq- que segueixen discutint sobre la forma en la qual compartiran la càrrega d'un pla per reduir l'oferta per primera vegada des de 2008. "Veiem una possibilitat del 50% que s'arribi a un acord", va dir en Bloomberg Amrita Sen, analista de petroli de Energy Aspects. Els experts de Link Securities precisen que "si Aràbia Saudita no accepta reduir la seva producció significativament, assumint gran part de l'esforç, no hi haurà acord o aquest serà un acord 'descafeïnat' que no satisfarà a ningú".

contador