• El cru s'ha vist impulsat per un incendi en la major refineria de Veneçuela i per les protestes que s'estan produint a Iran
  • Els inventaris comercials de petroli d'Estats Units han caigut gairebé un 20% des dels seus màxims històrics al març passat
Iran

El Brent ha arrencat 2018 en nivells de 67 dòlars el barril i el West Texas en els 60,66 dòlars. Ambdues pugen un 0,4% de mitjana i protagonitzen el començament d'any més fort des de 2014, segons recull Reuters. El Brent puja a màxims des de mitjans de 2015 enmig dels disturbis que s'estan vivint a Iran i amb les retallades de producció de l'OPEP (Organització de Països Exportadors de Petroli) com a teló de fons. És la primera vegada des de 2014 que les dues referències del cru comencen l'any per sobre dels 60 dòlars el barril.

"El creixent desconcert a Iran ha preparat el camí per a aquest començament alcista en el cru en 2018", va dir *Schork *Report en una nota per a clients recollida per l'agència. "El petroli ha pujat amb claredat durant la nit impulsat per un incendi en la refineria més gran de Veneçuela i per les protestes que s'estan produint a Iran", afegeixen els experts de AlphaValue en el seu informe diari.

Centenars de persones es van manifestar a Iran aquest diumenge en contra del Govern, desafiant els advertiments de les autoritats d'una ofensiva i estenent per quart dia consecutiu una de les mobilitzacions més destacades contra el Govern des dels disturbis a favor de la reforma en 2009.

No obstant això, fins i tot sense aquests disturbis a Iran, el sentiment de mercat entorn del cru segueix sent alcista. "La caiguda dels inventaris en l'àmbit mundial i el fort creixement econòmic van compensar el reinicio de l'oleoducte Forties i la represa de la producció després d'una interrupció del subministrament a Líbia", va dir Jeffrey Halley, analista de mercat d'Oanda.

Els inventaris comercials de petroli dels EUA han caigut gairebé un 20% des dels seus màxims històrics el març passat, fins a 431,9 milions de barrils.

Solament la creixent producció nord-americana, que està a punt de superar els 10 milions de barrils per dia, està obstaculitzant les perspectives per 2018. "S'espera que els preus més alts estimulin la producció d'esquist als Estats Units", va dir O'Loughlin.

La 'guerra' entre els grans productors de l'OPEP (amb els seus intents per estabilitzar i elevar el preu del cru) i els productors de cru esquist nord-americans (que eludeixen les retallades de producció del càrtel i segueixen amb la seva intensa activitat) ha estat el gran tema relacionat amb el cru en 2017 i amenaça de seguir sent-ho en 2018.

El fort creixement de la demanda, especialment de Xina, també ha estat recolzant al cru. "No ens sorprendria veure un augment addicional (del preu del petroli)", va dir Sukrit Vijayakar, director de la consultora d'energia Trifecta, a Reuters.

Noticias relacionadas

contador