• El conflicte a Iran no ha afectat, de moment, a la seva producció
  • Iran és el tercer major productor de petroli de l'OPEP
cbpetroleoextracion short

El petroli continua imparable en aquest començament de 2018. Sens dubte, és un dels protagonistes indiscutibles mentre segueix escalant posicions enmig de la situació de tensió que es viu a Iran.

El barril Brent cotitza ja per sobre dels 68 dòlars (+0,44%. 68,14 dòlars) mentre que el West Texas ho fa en nivells que superen els 62 dòlars el barril (+0,75%. 62,09 dòlars). Els actuals preus del cru no es veien des de mitjans de 2015 i superen les previsions dels analistes que, en general, es mostraven a la fi de l'any passat molt més moderats respecte al preu mitjà del petroli en 2018 (entre 55 i 65 dòlars el barril).

Els actuals preus del cru es van observar per última vegada, en preus intradía, a mitjans del mes de maig de 2015. A part d'aquest moment, aquests són els preus del cru més alts des de desembre de 2014, quan va començar la caiguda de l''or negre'.

El mal clima a Estats Units també ha estimulat la demanda a curt termini, especialment en el combustible per a calefacció.

"El mercat està clarament tornant-se més optimista sobre el petroli a mesura que els nivells d'inventaris s'acosten a la mitjana de cinc anys. La incertesa geopolítica a Iran, el tercer major productor de l'OPEP, també està ajudant a recolzar el preu", va dir a Reuters William O'Loughlin, analista d'inversions de Rivkin Securities a Àustria.

No obstant això, els disturbis a Iran no han afectat la producció de petroli del país. "Les contínues protestes iranianes han desencadenat una reacció entorn de 'què passaria si' en un mercat que ja és extremadament espantadís", va dir Sukrit Vijayakar, director de la consultora d'energia Trifecta, a l'agència. Vijayakar va afegir que més enllà de les possibles vagues dels treballadors petroliers iranians, el risc d'interrupcions en el subministrament és baix ja que "els recursos petroliers d'Iran no estan prop de cap dels principals centres de població o llocs on es desenvolupen les protestes".

A Estats Units, els inventaris de cru van caure en 5 milions de barrils en la setmana al 29 de desembre a 427,8 milions de barrils, segons va comunicar aquest dimecres el American Petroleum Institute.

Noticias relacionadas

contador