• Els preus del barril tipus Brent han cedit un 2% fins a preus per sota dels 46 dòlars per barril
  • No s'espera que s'aconsegueixi un acord en la reunió entre productors de dins i fora de l'OPEP
Plataforma petroleo 630px

El petroli ha reprès les seves caigudes aquesta matinada pressionat per la desconfiança dels inversors que els països productors de petroli aconsegueixin un acord en la imminent reunió de Viena per retallar la producció a un interval d'entre 32,5 i 33 milions de barrils diaris. La notícia que l'Aràbia Saudita no es reunirà amb Rússia en l'avantsala de la trobada entre tots els països productors de cru ha tornat a provocar noves caigudes en el preu del barril tipus Brent, que ha perdut un 2% en la sessió asiàtica, encara que després s'ha estabilitzat en tron als 47,01 dòlars per barril.

L'Aràbia Saudita, el major productor mundial de petroli i líder de facto de l'OPEP, havia de reunir-se aquest dilluns amb països productors no pertanyents a l'OPEP, inclosa Rússia, abans de la reunió de l'organització el dimecres. El divendres, no obstant això, Aràbia Saudita va dir que no assistirà a aquesta trobada fins que hi hagi una "decisió clara dins de l'OPEP" sobre el tema de les retallades de producció, provocant caigudes del 3% en els preus. Alguns membres de l'OPEP han instat a Rússia a unir-se a les retallades de producció.

Diversos països, com Iran, l'Iraq, Líbia i Nigèria busquen una alternativa per quedar exemptes d'un acord que subjecti la producció

El president rus, Vladimir Putin, va declarar a inicis de la setmana passada que recolzarà el que decideixi l'OPEP i que veu moltes possibilitats que s'arribi a un acord. El dijous, Rússia va assenyalar que està disposada a mantenir la seva producció en 2017 al nivell actual -el més alt des de l'època soviètica-, enfront de la seva previsió anterior d'elevar la seva producció en 300.000 barrils diaris.

A més d'aquestes tensions, en el si mateix de l'OPEP es palpa la desconfiança entre països que competeixen pels mateixos mercats i diversos països, com Iran, l'Iraq, Líbia i Nigèria busquen una alternativa per quedar exemptes d'un acord que subjecti la producció. El debat també gira entorn de les quotes individuals de producció que alguns membres volen mantenir, explica Wall Street Journal.

REUNIÓ SENSE ARÀBIA SAUDITA

S'espera que diversos països de l'OPEP es reuneixin amb Rússia i altres productors de petroli que no pertanyen a l'organització aquest dilluns, encara que qualsevol acord sense la participació d'Aràbia Saudita sembla inviable i dispara l'escepticisme dels inversors. “Els mercats s'havien mostrat esperançats davant la perspectiva que hi hagués una acció coordinada entre països productors de petroli, dins i fora de l'OPEP, però les accions dels últims dies fan pensar que simplement no existeix aquesta voluntat”, assenyala Michael Hewson, analista de CMC Markets.

“Esperem que aquest panorama mantingui el preu del petroli agitat mentre els països productors de dins i fora de l'organització juguen amb el mercat”, assegura l'analista.