photo d illustration des pieces de monnaie et des billets en yens japonais 20220922084517

El ien japonès ha caigut aquest dijous fins als 150 iens per dòlar, el nivell més baix des del 1990, a causa del contrast entre la relaxació monetària del Banc del Japó (BoJ) i les agressives pujades de tipus de la Reserva Federal (Fed).

La divisa nipona es desploma des del febrer a causa de la política expansiva del Banc del Japó, que es tornarà a reunir la setmana que ve (28 d'octubre). Alguns experts han apostat que el Japó haurà d'abandonar la seva llarga política 'ultraflexible', tot i que el banc central no ha mostrat fins ara cap senyal de canvi de rumb.

Mentre el ien trontolla, el Banc del Japó ha anunciat avui que durà a terme operacions de compra de bons d'emergència. Així, ha ofert comprar 100.000 milions de iens (666,98 milions de dòlars) de bons de l'Estat japonès amb venciments de 10 a 20 anys i un altre tram de 100.000 milions de iens amb venciments de 5 a 10 anys.

El banc central ha promès repetides vegades comprar una quantitat il·limitada de bons a un tipus fix per tal de limitar el rendiment del deute públic a 10 anys al 0,25%, com a part de les mesures d'estímul per a l'economia.

"La contínua feblesa del ien és el principal obstacle per a la balança comercial del Japó, ja que les dades comercials mostren que el ien és un 27% més feble que fa un any. El dèficit comercial del Japó a l'agost, de 2,8 bilions de iens, va ser el més ampli entre les dades que es remunten al 1993. El ministre japonès de Finances, Shunichi Suzuki, ha declarat aquest dijous que vigilarà a prop el mercat de divises", explica Stephen Innes, director gerent d'SPI Asset Management.

"El persistent dèficit comercial pot frenar la recuperació econòmica del Japó, ja que l'augment dels costos d'importació podria frenar el consum intern. Per contrarestar-lo, el Japó està elaborant un paquet d'estímul econòmic addicional aquest mes, que inclou ajudes a les llars afectades" per l'abrasadora inflació", afegeix.

Noticias relacionadas

contador