lira turca portada

La lira turca cau després que el partit governant del president Recep Tayyip Erdogan hagi patit una sorprenent derrota a les eleccions locals d'aquest diumenge, amb el control de moltes ciutats de Turquia, incloent-hi Istanbul i Ankara, passant a l'oposició.

La lira cedeix un 0,2%, fins als 32,4328 lires per dòlar, i arriba a un mínim històric en termes de tancament. La moneda ha perdut aproximadament un 9% del seu valor fins ara aquest any, la segona depreciació més gran entre els parells de mercats emergents després del peso xilè.

"A Turquia, les eleccions municipals de diumenge van acabar en llàgrimes per als líders de l'AKP recolzats per Erdogan a ciutats importants, incloent-hi Istanbul. Encara que les notícies insinuen un canvi potencial -per millor- en el futur, no veurem un canvi significatiu immediatament després de les eleccions municipals", escriu Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank.

"La política monetària romandrà sense canvis i el dòlar/lira -que està operant més alt després de les últimes eleccions- hauria de continuar augmentant a una velocitat potencialment més gran, ja que el banc central podria posar menys esforç a contrarestar la depreciació de la lira ara que les eleccions s'han acabat", afegeix l'experta.

Per primera vegada des de la seva fundació el 2001, el Partit de la Justícia i el Desenvolupament (AKP) perd unes eleccions al vot popular. Les eleccions enforteixen l'alcalde d'Istanbul, Ekrem Imamoglu, com el principal rival futur del president.

Els analistes assenyalen que Erdogan i el seu partit, que han governat Turquia durant més de dues dècades, han tingut un resultat pitjor del que van predir les enquestes a causa de la inflació desbocada, els votants islamistes insatisfets i, a Istanbul, l'atractiu d'Imamoglu.

"El favor i la confiança que els nostres ciutadans tenen en nosaltres realment s'han demostrat", va afirmar Imamoglu, de 53 anys, un exempresari que va entrar a la política el 2008, segons recull CNBC.

Erdogan havia fet campanya amb força abans de les eleccions municipals, que els experts van descriure com un mesurador tant del suport com de la durabilitat de l'oposició. El resultat decebedor del president podria assenyalar un canvi en el dividit panorama polític de la important economia emergent.

Amb el 90% de les paperetes escrutades, el partit d'Erdogan perd per primer cop en dues dècades la majoria del vot per l'avenç del socialdemòcrata CHP, que l'avantatja en 1,5 punts, més de mig milió de vots.

Noticias relacionadas

contador