ep frans timmermans
COMISIÓN EUROPEA

Els caps d'Estat i de Govern de la Unió Europea (UE) han decidit suspendre la cimera per elegir els alts càrrecs de les institucions comunitàries fins demà dimarts, després de no haver arribat a un acord durant les 24 hores de reunions en grup i bilaterals. L'última proposta que examinen manté el candidat socialdemòcrata, l'holandès Frans Timmermans, al capdavant de la Comissió Europea i col·loca la búlgara del Partit Popular Europeu Kristalina Georgieva a la presidència del Consell europeu. La cimera es reprendrà demà a les 11 hores.

És un nou disseny que el president del Consell europeu, Donald Tusk, ha posat sobre la taula passades les 10:00 hores, després d'una nit en blanc durant la qual els líders han continuat en reunions bilaterals i de format reduït les negociacions que van arrencar el matí del diumenge.

És una de les fórmules que es van consolidant en els contactes entre líders, però no necessàriament el resultat definitiu, tenint en compte que la situació és "volàtil" i que la família popular té encara de discutir la seva posició, segons analitzen fonts diplomàtiques.

En qualsevol cas, el paquet millora el pes de la família conservadora en l'equilibri pel que fa a la proposta primera promoguda per França, Espanya, Països Baixos i Alemanya, per la qual el candidat del PPE a presidir l'executiu comunitari, l'alemany Manfred Weber, quedava relegat a un mandat de dos anys i mig per presidir l'Eurocambra.

En aquest cas a la presència de Weber al Parlament Europeu -que compartiria amb el liberal belga Guy Verhofstadt- se sumaria la també popular Kristalina Georgieva, actual directora general del Banc Mundial i exvicepresidenta de la Comissió Europea a l'inici de l'Executiu de Jean-Claude Juncker.

Les opcions de Georgieva, reforçada per l'exigència de paritat en el repartiment i per representar un país de l'est, poden quedar reduïdes per la regla no escrita segons la qual al capdavant del Consell només pot ser una persona que hagi ocupat anteriorment el càrrec de primer ministre.

Els socialdemòcrates, per la seva banda, seguirien comptant amb el lloc de major pes en la distribució, el de president de la Comissió Europea per Frans Timmermans.

La família dels Liberals, al seu torn, veuria les seves aspiracions satisfetes amb la butaca d'Alt Representant de Política Exterior de la UE per l'encara primer ministre belga, Charles Michel, i la primera vicepresidència de l'Executiu comunitari per a la danesa Margrethe Vestager.

Un dels reptes dels líders és respectar en el nou disseny dels llocs clau una sèrie d'equilibris, incloent-hi el geogràfic i el de gènere. No obstant això, la proposta que estudien els Vint-i-vuit reservaria tres dels llocs a homes del Benelux -Michel, Verhofstadt i Timmermans- i cap per candidats dels països del sud, tot i que dos dels negociadors són el primer ministre portuguès, Antonio Costa, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez.

Malgrat aquest desequilibri, Espanya veuria com un èxit que el futur president de la Comissió fora Timmermans, el candidat al qual expressament ha donat suport Sánchez, segons fonts del govern, que insisteixen que més important que la nacionalitat dels qui ocupen els llocs clau és que comparteixin la visió d'Europa que té Espanya.

Noticias relacionadas

contador