ep donald tusk 20180601164201
EUROPEAN UNION - Archivo

El president del Consell europeu, Donald Tusk, ha suspès després de tot just dues hores de reunió formal la cimera extraordinària que reuneix a Brussel·les els caps d'Estat i de Govern de la UE per pactar el repartiment dels alts càrrecs de les institucions comunitàries, per donar espai a trobades bilaterals que permetin superar les diferències que allunyen els Vint-i-vuit d'un acord.

Tusk va anunciar al Parlament Europeu a primera hora de diumenge que la seva intenció era traslladar a la cimera, com a base per a la negociació, la proposta de repartiment dissenyada per França, Alemanya, Països Baixos i Espanya en els marges del G-20 que s'ha celebrat a Osaka (Japó), i que col·locava el candidat dels socialdemòcrates europeus, l'holandès Frans Timmermans, al capdavant de la Comissió Europea per als pròxims cinc anys.

Aquest disseny relegava el candidat del Partit Popular Europeu a succeir Jean-Claude Juncker al capdavant de l'Executiu comunitari, l'alemany Manfred Weber, a la presidència de l'Eurocambra i reservava per a la família liberal la presidència del Consell europeu i per a un altre membre del PPE l'Alta Representació de Política Exterior de la UE.

Tusk comptava que aquesta proposta pogués sumar una majoria suficient tant en el Consell com a l'Eurocambra, de manera que tot i no ser la seva aposta personal va decidir portar-lo a la reunió dels Vint-i-vuit, segons han explicat diverses fonts europees.

No obstant això, durant la reunió de líders del PPE prèvia a la cimera extraordinària ha quedat clar que el suport que Merkel va donar a la proposta que enaltia Timmermans no era extensible a la resta de la família conservadora.

La cancellera i el seu candidat Weber, que també havia acceptat el repartiment proposat, es van quedar sols davant la resta de líders del PPE que, segons fonts consultades per Europa Press, han "reaccionat malament" al fet que l'alemanya renunciés sense consultar amb la resta al fet que un popular ocupés la presidència de la Comissió Europea.

Així les coses, la reunió dels Vint-i-vuit ha arrencat finalment al voltant de les 21:30h, amb més de tres hores de retard pels contactes previs entre líders per fixar les línies vermelles i tractar d'acostar postures, i s'ha suspès passades les 23.00 hores.

Tusk ha de buscar ara solucions per salvar les reserves del PPE i també el rebuig ferm dels països de Visegrad -Polònia, Eslovàquia, Hongria i República Txeca- cap a Timmermans, que veuen amb recel per les seves tensions amb Budapest i Varsòvia durant el seu mandat com a vicepresident de la Comissió responsable de l'Estat de dret.

contador