ep varias personas pasan por delante de los comercios que anuncian los descuentos del black friday a
Jesús Hellín - Europa Press

El Black Friday arriba aquest any en un context més que delicat per a les empreses, per la qual cosa des de la Confederació Espanyola de Comerç (CEC) descarten que es produeixin "descomptes agressius, perquè els comerciants ja van molt al límit", per la qual cosa les rebaixes se centraran en "determinats articles".

El president de la patronal, Rafael Torres, subratlla el "moment complex" que travessa el sector, marcat per "la pujada dels costos estructurals o fixos (lloguers, costos energètics i altres) i la dels costos variables, com el preu dels productes".

Davant d'aquesta situació, afegeix, els venedors "des de fa mesos que estan rebaixant marges i contenint preus o repercutint-los amb la màxima responsabilitat, intentant guardar un difícil equilibri per no perdre competitivitat".

A més, l'elevada inflació provoca una caiguda en la capacitat de compra dels consumidors, cosa que ha generat que “la majoria dels comerciants no han adquirit grans estocs als que hagin de donar sortida ara amb campanyes basades en la reducció del preu com aquesta".

El Divendres negre tindrà lloc aquest divendres, encara que des de la CEC destaquen que molts negocis busquen allargar la campanya i "han rebatejat aquesta data com a 'Semana negra', estenent la seva durada durant tota la setmana i fins i tot del mes".

No totes les branques del comerç podran reaccionar de la mateixa manera davant aquesta campanya de rebaixes, ja que existeixen "entorns competitius molt diferents i major o menor capacitat per realitzar descomptes, però en qualsevol cas es preveu que aquests es limitin a determinats articles i que manera generalitzada no es produeixin grans promocions".

La patronal del comerç sí que es mostra més optimista respecte a una major afluència de gent als carrers i més presencialitat als establiments de consumidors que volen apostar per l'experiència de compra a la botiga física, encara que alguns indicadors tiren a terra les previsions més optimistes.

"Un bon termòmetre per mesurar els resultats que cal esperar el trobem a la baixada de la contractació de personal per a aquesta campanya tant als comerços com al sector logístic", afegeix Torres.

Respecte a la participació, la CEC xifra en "aproximadament un 45% del petit comerç" l'adhesió d'una forma o una altra el 2021 al Divendres negre, realitzant algun tipus de descompte o promoció als seus negocis, "una xifra que es preveu similar aquest any".

"La majoria ho faran per no perdre vendes davant d'altres formats, però també com una mostra de la seva capacitat d'adaptació per donar resposta a les demandes del consumidor", conclouen.

contador