• Es compleix un any del govern de Theresa May i es prepara una guerra política a la Cambra dels Comuns sobre la llei que materialitzarà el divorci
  • Els Laboristes necessiten set aliats entre els 'tories' per descarrilar els plans del govern al Parlament
brexit portada

La factura que la Unió Europea (UE) reclama al Regne Unit en el Brexit segueix escenificant la guerra verbal entre Londres i Brussel·les. Si fa pocs dies era el ministre d'Exteriors del govern conservador, Boris Johnson, qualificava d’"exorbitant" la factura que "els vint-i-set volen que assumeixi el país, un membre del Ministeri de l'Brexit ha assegurat que el Regne Unit no està disposat a pagar ni un cèntim més del que és necessari quan s'hagi produït el repartiment del Brexit.

La UE ja ha posat les seves reclamacions en xifres: 100.000 milions d'euros. Una quantitat que no acontenta els negociadors de l'altre costat del Canal de la Mànega, que ja han gastat en la factura del divorci desenes de milers de milions d'euros, segons assenyalava Johnson a 'Sky News'. Des del departament encarregat dels detalls de la separació, Steve Barkes ha assenyalat, també a aquesta cadena, que "som conscients que tenim drets i obligacions i estem revisant les demandes d'Europa, però no pagarem més del necessari".

Es compleix un any del govern de Theresa May i es prepara una guerra política a la Cambra dels Comuns sobre la llei que materialitzarà el divorci

LA LLEI DE RUPTURA, A PUNT

No obstant això, fins ara no hi ha una xifra proposada pel Regne Unit. El que sí que està a punt per presentar-se a la Cambra dels Comuns és l'anomenada Llei de Ruptura (Repeal Bill), que servirà per preparar el conjunt de normes de Regne Unit per a la separació. Coincidint amb el primer aniversari de Theresa May al capdavant del número 10 de Downing Street, l'executiu 'tory' planeja publicar la normativa que cobreix temes com procediments administratius i judicials i qüestions sobre privilegis i immunitats.

Però és poc probable que aquesta llei s'aprovi tal com està. Els polítics de l'oposició ja conspiren per unir-se amb els rebels del Partit Conservador per reescriure i, segons informa 'Bloomberg', l'equip de May està preparant-se per mesos de batalles i buscarà aliances amb els seus rivals polítics.

"Treballant junts, per l’interès nacional, podem assegurar que tinguem un sistema legal completament funcional el dia que deixem la Unió Europea", ha assenyalat al respecte el secretari de Brexit, David Davis, en un correu electrònic, mentre apel·la a altres partits que donin suport a la normativa. "Els ulls del país estan sobre nosaltres i treballaré amb qualsevol persona per aconseguir aquest objectiu i donar forma a un nou futur per al Regne Unit".

ELS LABORISTES AFILEN ELS SEUS GANIVETS

Però els laboristes no estan per la feina. En una entrevista amb 'The Guardian', el portaveu del partit, Keir Starmer, va posar "en avís" al govern que l'oposició no dóna suport a la Llei de Ruptura en la seva forma actual. Es necessitarien només set parlamentaris de les files 'tories' per derrotar potencialment el govern en qualsevol vot a la Cambra dels Comuns.

Starmer va exigir canvis en el projecte de llei en sis àrees, incloent-hi l'abast dels poders executius, ja que el projecte de llei els dóna als ministres de May poder per alterar la legislació sense el ple escrutini del Parlament.

Noticias relacionadas

contador