ep archivo   un hombre entra una oficina del servicio publico de empleo estatal sepe
Carlos Luján - Europa Press - Archivo

El Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) compta amb una prestació amb característiques similars a les de l'atur, encara que se'n poden beneficiar aquells treballadors que tinguin menys d'un any cotitzat. Aquest "subsidi per cotització insuficient", més conegut com a 'mini atur', ofereix una quantia mensual del 80% de l'indicador públic de renda d'efectes múltiples (IPREM), cosa que, després de les últimes actualitzacions, suposa un import de 463,2 euros.

Per optar a aquesta prestació, el treballador ha d'estar aturat, registrat com a demandant d'ocupació -aquest registre s'ha de mantenir durant tot el període de percepció- i ha cotitzat almenys 3 mesos, si té responsabilitats familiars, o almenys 6 mesos si no en té, i no arribar als 360 dies. A més, no pot percebre rendes de qualsevol tipus superiors al 75% del salari mínim interprofessional.

La durada del 'mini atur' depèn dels mesos cotitzats i de la situació familiar. El primer supòsit fa referència a subjectes amb responsabilitats familiars. En aquest cas, per a treballadors que hagin completat 3, 4 o 5 mesos de feina es mantindrà durant 3, 4 o 5 mesos, respectivament. En cas de vinculacions laborals iguals o superiors al mig any, la prestació s'estendrà durant 21 mesos.

Si el sol·licitant no compta amb responsabilitats familiars, “el subsidi durarà 6 mesos si ha cotitzat 6 o més mesos”. A més, per als fixos discontinus, la durada del subsidi serà igual al nombre de mesos cotitzats per desocupació l'any anterior a la sol·licitud.

Les cotitzacions que serveixin per aprovar aquest subsidi no es poden tenir en compte en una situació legal de desocupació posterior, per accedir a una nova prestació de nivell contributiu o assistencial.

Pel que fa a l'import, si el beneficiari tenia una feina a temps parcial, la quantia es percebrà en proporció a les hores prèviament treballades a l'últim contracte. La sol·licitud s'haurà de presentar en el termini de 15 dies hàbils a partir de l'endemà de la situació legal de desocupació.

El SEPE recorda que si el potencial beneficiari té més de 65 anys pot sol·licitar un subsidi especial per a aquesta edat, que ofereix la mateixa quantia, encara que estableix diferències en alguns requisits.

Noticias relacionadas

contador