presidente-fed-jerome-powell-preparandose-comparecer-comision-bancaria-senado-eeuu-1-marzo
Yuri Gripas/Reuters

És un dels riscos que amenacen el fulgor del dòlar, que aquest any s'ha apreciat un 10%: la fi del cicle de pujades de tipus de la Reserva Federal (Fed). Per aquest motiu, el 'bitllet verd' està sota pressió aquest dijous, després que el president del banc central, Jerome Powell, apuntés que l'organisme està a prop de la seva meta pel que fa al preu dels diners, ja que la taxa d'interès està just per sota de ser neutral.

La majoria de rivals de la moneda dels EUA han aprofitat les vendes en què s'han embarcat els operadors per guanyar-li terreny al dòlar. L'euro ha recuperat els 1,1350 dòlars i va de camí als 1,14 dòlars, després de cedir dimecres a mínims de dues setmanes as 1,1260 dòlars. Es canvia de mans en màxims d'una setmana als 1,1390 dòlars.

Els comentaris del president de la Fed van agafar el mercat per sorpresa, ja que difereixen significativament dels emesos l'octubre, quan va dir que el preu del diner estava lluny del seu punt neutral. El setembre, l'organisme ha apuntat que el seu objectiu era els 2,5%-3,5%, no lluny dels 2%-2,25% actuals.

A més de la pujada de l'euro, els dòlars de Nova Zelanda i Austràlia van guanyar un 1,2% enfront de la moneda dels EUA. La lliura, que té la seva pròpia dosi de problemes amb els debats sobre el Brexit en potència, es manté a prop dels 1,2850 dòlars i el ien s'ha apreciat fins als 113,20 unitats.

"Els comentaris de Powell van ser presos com a molt acomodaticis pels mercats que ja han començat a eliminar la possibilitat d'una segona pujada de tipus el 2019", assenyalen els analistes de Danske Bank. Per tant, prossegueixen, "els inversors ara han de descomptar una pujada més el desembre i una altra l'any que ve".

A més, "els inversors ara han de començar a canviar la seva lectura de les decisions del banc central, que seran molt més dependents de les dades macro i aniran menys amb el pilot automàtic", prossegueixen els experts de l'entitat danesa. No obstant això, mantenen les seves previsions de dos increments el març i juny de 2019, fins a pujar els tipus de dipòsit al 3%.

Noticias relacionadas

contador