• L'índex del dòlar es dispara fins a màxims de 14 anys
  • La lliura, immune a l'ascens del 'bitllet verd', tracta de reconquistar els 1,25 dòlars

El mercat de les divises segueix oferint emocions i altes cotes de volatilitat. L'euro rebota des dels seus nous mínims anuals molt prop dels 1,05 dòlars, aconseguits en la sessió del 24 de novembre, enmig d'un nou impuls alcista de el ‘bitllet verd’. L'índex del dòlar -que mesura el seu acompliment contra una cistella de sis divises- ha aconseguit màxims de 14 anys en els 101,91 punts durant la passada matinada i el ien es deprecia fins a 112,98 unitats per cada dòlar, nivells no vistos des del mes de març.

En la sessió del dimecres, la moneda nord-americana va reprendre el seu avanç contra els seus principals rivals, apreciant-se un 1% pel que fa a l'euro, quan tot semblava servit per a un moviment de pullback de la 'moneda única', donats els seus elevats nivells de sobreventa. Els compradors es van decantar per seguir acaparant dòlars i van empènyer la 'moneda única' fins a fregar els 1,0525 dòlars, el nivell més baix aconseguit per l'encreuament des de desembre del 2015.

Però en la sessió del dijous, poc després de l'obertura de la borsa de Londres, la divisa ha seguit cedint terreny fins a un nou mínim anual en els 1,0517 dòlars, des d'on es recupera fins més enllà dels 1,0570 dòlars després de les dades de confiança empresarial d'Alemanya. L'informe IFO, ha deixat un resultat de 110,4 punts a l'octubre, pràcticament sense canvis des dels 110,5 del mes passat i prop dels seus màxims històrics.

Experts auguren que el dòlar encara té recorregut a l'alça, donat el comportament que mostra l'índex del dòlar, que ha recuperat més del 61,8% del seu declivi des dels becs del 2001 en els 121 punts fins als mínims del 2008 en els 70,70 punts. No obstant això, Michael Hewson, analista de CMC Markets creu que en aquests nivells s'obre la possibilitat que "els futurs guanys siguin molt vulnerables a reculades".

La moneda nord-americana va reprendre el seu avanç contra els seus principals rivals, apreciant-se un 1% pel que fa al euro

L'única moneda que sembla immune als envits del dòlar és la lliura, que segueix intentant reconquistar els 1,2500 dòlars, amb un suport en els 1,2330 dòlars. La divisa britànica segueix presentant possibilitats d'encaminar-se fins a l'àrea dels 1,2880 dòlars mentre mantingui el bon tot exhibit en les últimes sessions. La fortalesa de la divisa s'explica pel repunt en la rendibilitat dels bons després de l'anunci del canceller Philip Hammond que el país haurà d'augmentar la despesa en els cinc anys vinents durant la presentació de la Declaració de Tardor 'Autumn Statement'.

En altres llocs del món, el peso mexicà planeja sobre els seus mínims històrics i es canvia a 20,70 pesos per cada dòlar al mercat interbancari, mentre el banc central de Xina ha rebaixat el canvi fix del yuan -només permet que la seva moneda fluctuï un 2% a dalt a a baix d'aquest nivell- fins als 6,9 unitats per cada dòlar, marcant un altre mínim de vuit anys.

EL EURO, A LA MERCÈ DE LA INCERTESA POLÍTICA

De tornada a l'euro/dòlar, els analistes tècnics aposten perquè la tendència a la baixa de l'encreuament el porti fins als mínims del 13 de març de 2015, en el nivell dels 1,0462 dòlars. Un moviment més que probable mentre segueixi operant per sota de la resistència dels 1,0657 dòlars. Ara com ara, ja tenim a l'encreuament just a la zona de suport que presenta en els mínims de desembre del 2015, en els 1,05220, assenyala José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía. Per a aquest expert, són els mínims del 2015 en els 1,04610 en suport a vigilar.

"Perforar aquest suport suposaria donar continuïtat als màxims i mínims decreixents de mitjà i llarg termini i per tant la possibilitat de buscar la paritat no seria gens desgavellat. Si existeix un nivell des del qual intentar-ho pel costat llarg, o alcista, en els mínims del 2015 (amb stop loss per sota)", comenta l'expert.

contador