• El pla polític acapara tota l'atenció dels operadors
  • Les dades del mercat d'ocupació nord-americà actuaran de catalitzador per al dòlar
billets-de-banque-euros-argent-zone-euro-monnaie-riche

Els operadors mostren cautela al mercat de les divises abans de les dues grans cites marcades en vermell al calendari en aquesta arrencada de desembre. El dòlar deixa lleus pèrdues abans de l'informe d'ocupació dels EUA que fixarà el to del mercat durant la setmana vinent. I l'euro segueix atrapat en l'estret rang de consolidació de les recents pèrdues en el qual s'ha mogut en les últimes sessions, mentre espera el referèndum sobre la reforma de la Constitució a Itàlia, el resultat de la qual podria desencadenar una sèrie d'esdeveniments que mantenen a Brussel·les en suspens.

La mateixa zona euro i la seva divisa estan en joc davant l'onada d'incertesa política que es pot deslligar al país transalpí. La dimissió del primer ministre Matteo Renzi i la possibilitat que es convoquin eleccions obren un escenari en el qual els moviments anti-europeistes poden prendre les regnes de la tercera potència econòmica dels països que formen la 'moneda única'. La banca italiana és la que s'ha endut gran part de l'impacte d'un mercat que ja ha descomptat gairebé íntegrament el rebuig ciutadà a la votació sobre la Carta Magna italiana.

L'informe d'ocupació dels EUA no afectarà la decisió de la Reserva Federal d'EUA (Fed) de pujar tipus el 14 desembre

La divisa europea va pel camí de tancar una setmana en la qual ha recuperat gairebé un 1% del 3% que ha cedit davant el seu rival dels EUA al novembre, però sense atrevir-se a emprendre una correcció més pronunciada cap a nivells més enllà dels 1,07 i 1,08 dòlars, com apuntaven diversos analistes consultats. De fet, l'euro ha estat incapaç de superar els 1,0690 dòlars en les últimes sessions i ha tornat a posar a prova els recents mínims, molt prop dels 1,05 dòlars.

"La política europea acapararà tot el protagonisme amb la repetició de les eleccions a Àustria i l'esperada votació a Itàlia", asseguren analistes de Danske Bank. Aquests experts no esperen, en canvi, que la publicació de l'informe d'ocupació dels EUA "tingui gran impacte", ja que "no afectarà la decisió de la Reserva Federal dels EUA (Fed) de pujar tipus el 14 de desembre".

EL DÒLAR, ESPERANT L'INFORME D'OCUPACIÓ

No obstant això, altres experts sí que creuen que les moderades pèrdues que ha deixat la divisa dels EUA en les últimes hores demostren que els operadors mouen les seves inversions amb cautela abans de la publicació de les xifres del mercat laboral nord-americà. El 'bitllet verd' ha retrocedit des dels seus màxims de nou mesos i mig contra el ien, deixant un mínim en els 113,58 dòlars en la matinada. Aquest comportament s'explica per la presa de beneficis davant la moneda nipona, després del notable 13,5% que el dòlar ha avançat contra aquesta divisa en poc menys d'un mes, des de nivells en els 101 iens fins al recent màxim en els 114,83 iens.

D'altra banda, l'índex del dòlar -que mesura l'acompliment de la moneda contra una cistella de sis albires rivals- ha cedit un 0,2% en la sessió asiàtica d'aquest divendres, fins als 100,86 punts i acumula una caiguda d'un 0,6% en la setmana.

El següent catalitzador per a l'operativa de la moneda nord-americana arribarà de la mà de la publicació de l'informe d'ocupació del país. Segons l'enquesta de Reuters, el consens de mercat espera que les xifres que publiqui el Departament de Treball mostrin que en el mes de novembre es van afegir un total de 175.000 nous llocs de treball. Experts de Mizuho esperen que la moneda escali fins als 115 iens si es confirmen les expectatives, assenyala l'agència de notícies.

"Només un resultat per sota de les 160.000 ocupacions afegides el mes passat tindran un impacte notable en el dòlar i podria desencadenar pèrdues en la divisa", assegura James Chen, analista de Forex.com. "Uns nombres per sobre d'un resultat de 180,000 en les nòmines no agrícoles, també seran marcadament alcistes per a les divises", assenyala aquest expert.

LA LLIURA RETROCEDEIX DES DE MÀXIMS DE 12 SETMANES

Encara que totes les mirades segueixen atentes al dòlar, la gran història al mercat de les divises durant la primera jornada del mes de desembre la va protagonitzar la lliura. La moneda britànica va escalar fins a un màxim de 12 setmanes, acariciant els 1,2700 dòlars, després de les declaracions del Secretari d'Estat pel Brexit, David Davis, que Regne Unit aconseguirà un acord amb la Unió Europea que garantirà un accés "preferent" al mercat únic.

L'analista de Caxton FX, Alexandra Russell-Oliver, ha assenyalat que els comentaris de Davis "estan impulsant a la lliura a l'alça", demostrant el sensible que és aquesta moneda a qualsevol declaració sobre el Brexit que arribi des del pla polític.

Durant la tarda europea, i després de la publicació de les dades de l'ISM de manufactures del mes de novembre, que van deixar un creixement d'1,3 punts pel que fa al mes anterior, la divisa va perdre un 1,4%. En l'última jornada de la setmana, la divisa britànica encara es troba per damunt i els 1,26 dòlars i manté el bon to en l'avantsala de l'informe d'ocupació dels EUA.

contador