• Draghi no va dir clarament que l'entitat ampliarà els estímuls al desembre, amb la qual cosa les vendes en l'euro afluixaran, asseguren experts
  • Però no descarten que l'encreuament continuï cedint posicions en les properes setmanes cap a la zona dels 1,0650 dòlars
Euros , banknotes, single currency, euro , eurozone money cash. Image TaxRebate.org.uk

Exagerada. Així qualifiquen analistes i experts a la reacció de l'euro a les paraules del president del Banc Central Europeu, que va oferir la seva sempre esperada roda de premsa després de la decisió de política monetària de l'entitat. Mario Draghi no va donar raons que donin suport a la pressió venedora que ha portat a l'euro a aconseguir nivells no vists des del març del 2016 i va posposar qualsevol decisió fins al desembre.

La feblesa de la "moneda única" ha enxampat per sorpresa a Kathy Lien, fundadora de BK Asset Management, qui remarca que Draghi "no va treure a relluir el tema d'ampliar el seu programa d'expansió quantitativa, reduir-ho o retallar més els tipus d'interès". Si bé, va deixar la porta oberta a adoptar més mesures econòmiques "si fos necessari", el president del banc central no va abandonar la seva retòrica habitual. Sí "va esmentar breument els tipus d'interès negatius i les opcions relacionades amb l'escassetat de bons disponibles per a la compra, però no es va anunciar cap decisió sobre l'ampliació del rang de compra", assenyala l'experta.

El Banc Central Europeu manté intacte el programa de compra d'actius que prosseguirà en els nivells actuals de 80.000 milions d'euros mensuals fins a març de 2017 o "fins que s'observi un ajust sostingut de la senda d'inflació que sigui compatible amb el seu objectiu d'inflació", assenyala el comunicat de l'entitat. El debat sobre el paquet d'estímuls del BCE ha quedat ajornat fins a l'última reunió de l'any perquè “en la propera trobada hi haurà més dades per abordar-ho”, segons Draghi.

I encara així, la “moneda compartida” ha deixat un mínim en la sessió europea d'aquest divendres per sota dels 1,0880 dòlars, el nivell més baix vist des del passat 10 de març, i acumula pèrdues d'un 0,6% en la setmana.

Els inversors van interpretar les declaracions de Draghi com un senyal que el banc central encara es planteja la implementació de més estímuls al desembre i els operadors han compartit aquest punt de vista

“Draghi no va dir clarament que hi haurà estímuls addicionals al desembre”, indica Kumiko Ishikawa, analista de Gaitame.com Research Institute, en declaracions a Reuters, “així que malgrat la pressió venedora de l'euro, la divisa no pot continuar caient per més temps”.

No obstant això, Lien subratlla que "no hi ha dubte que els inversors van interpretar les declaracions de Draghi com un senyal que el banc central encara es planteja la implementació de més estímuls al desembre i els operadors han compartit aquest punt de vista i han provocat la disminució del rendiment dels bons d'Alemanya i França després de la decisió sobre els tipus". Quant a la feblesa de l'euro, Lien assegura que es deu al fet que la moneda es va disparar fins a màxims intradiaris en els 1,1039 dòlars, impulsada per l'apetit dels operadors que "quan es van adonar que l'Euro/Dòlar no tenia suficient impuls per aguantar en el nivell dels 1,1000 dòlars, van veure llum verda per pressionar la divisa a la baixa".

QUÈ ESPERAR DES DE L'ANÀLISI TÈCNICA

Adrián Aquaro, fundador de Trader College preveu que, després dels nous mínims registrats, prop dels 1,0880, el preu dels 1,0820 dòlars per cada euro “serà l'objectiu a seguir”. “Aquest nivell no és antojadizo: és la base des d'on va desenganxar l'euro gens menys que un 5% en dues hores després de la roda de premsa de Draghi, a principi d'any”.

José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía indica que “es pot dir que els mínims d'aquest divendres durant la sessió asiàtica han complert amb la projecció mínima de caiguda en els mínims de la històrica sessió del 24 de juny (Brexit)”. “Aquest nivell de preus és ara la primera zona de resistència, la més immediata”, explica l'expert, que no descarta “algun rebot de certa entitat gairebé a qualsevol moment”.

“El que hem de tenir en compte”, adverteix Rodríguez, “és que el preu ens ha dibuixant un nou mínim decreixent donant així continuïtat als màxims i mínims decreixents dels últims mesos”. “Per tant, rebots aparti, la veritat és que no descartem que l'encreuament continuï cedint posicions en les properes setmanes cap a la zona dels 1,0650 dòlars”, pronostica l'analista de Bolsamanía.

Gráfico diario del Euro/Dólar

EUR/USD

contador