zone-euro-l-inflation-estimee-a-1-2-sur-un-an-en-septembre

La pressió baixista que ha arrossegat l'euro als seus mínims de 16 mesos aquesta setmana ha afluixat, gràcies a les bones notícies que arriben des del front del Brexit i que han animat els inversors. L'auge de la lliura per sobre d'1,30 dòlars ha tingut tracció sobre la moneda comunitària que es canvia de mans a la franja dels 1,13 dòlars, després de rebotar un 0,8% fins als 1,1321 dòlars la passada matinada. Però el pols que manté Itàlia amb Brussel·les pel seu Pressupost, talla les ales a la moneda europea.

L'euro i la lliura van ser les estrelles de la jornada de dimarts al mercat de divises en augmentar la confiança dels inversors quan es va conèixer que s'havia aconseguit un principi d'acord tècnic entre la UE i el Regne Unit per a una sortida "tova" del Brexit. Per aquest motiu el dòlar, que durant la jornada anterior havia guanyat un important terreny als seus parells, va cedir des dels seus màxims de 16 mesos en l'índex dòlar als 97,60-97,05. "El repte ara per Theresa May és ser capaç de vendre aquest acord als seus ministres primer i després, al Parlament, davant de tota l'oposició que l'està acusant de rendir-se als interessos de la UE", comenta l'analista independent, Ramon Morell. La gran cita de dimecres és la reunió del Consell de Ministres del Regne Unit a les 15:00 hora de Madrid.

Però per a l'euro, l'atenció passa pel drama que es desenvolupa entre Itàlia i Brussel·les. Per aquest motiu, "la recuperació s'ha vist més domada", indica Morell. Els analistes, en general, indiquen que l'evolució de la moneda comunitària es veurà molt més influenciada per les notícies que arribin del país transalpí, després que el govern populista del país hagi decidit no canviar ni una coma als pressupostos generals de 2019.

L'Executiu italià tenia fins al dimarts 13 de novembre per enviar un nou esborrany a Brussel·les després que la Comissió Europea tombés la proposta per incomplir les normes comunitàries. Els comptes romandran sense canvis, segons ha confirmat el primer ministre, Matteo Salvini.

"Estem compromesos amb mantenir el dèficit del 2,4%", ha dit el ministre de Treball d'Itàlia, Luigi di Maio, que ha recalcat que "no hi haurà canvis als ingressos dels ciutadans", segons ha informat el diari italià Il Giornale.

El mercat anticipava que Roma es negués a rebaixar la principal polèmica dels comptes, el dèficit del 2,4%. No obstant això, Itàlia ha anat més enllà i ha assegurat que no modificarà res del pressupost enviat a Europa. Els experts, que anticipaven el manteniment del dèficit, també advertien de les conseqüències: Brussel·les podrà imposar sancions a Itàlia per saltar-se la normativa europea que podrien arribar al 0,2% del PIB.

A l'espera de conèixer la reacció de Brussel·les, els analistes assenyalen que hi ha altres factors que no conviden els inversors a mostrar-se alcistes en l'euro. Sense anar més lluny, el Fons Monetari Internacional (FMI) ha avisat de les vulnerabilitats a les quals s'exposa l'economia italiana després de la tossuderia sobre els seus comptes. D'altra banda, el membre del Consell de Govern del Banc Central Europeu, Peter Praet, va avisar dimarts que les pujades de tipus encara no són sobre la taula i que és precipitat parlar-ne.

Noticias relacionadas

contador