johnson libra

Suïgudes del 0,5% per a la lliura contra el dòlar aquest dilluns, fins a 1,2560 dòlars i contra l'euro, fins a 0,8550 lliures, ja que la notícia que aquesta tarda s'ha convocat un vot de confiança sobre el primer ministre Boris Johnson "dona pas a l'esperança que la política del Regne Unit pugui anar més enllà de l'escàndol i la distracció", indiquen els experts de Rabobank.

Tot i que semblava que el primer ministre s'havia lliurat d'un vot de confiança immediatament després de la publicació de l'informe Sue Gray sobre el Partygate, cada vegada és més clar que la desconfiança de l'electorat no ha disminuït. El partit tory no va obtenir bons resultats a les eleccions locals del mes passat i s'especula que les dues eleccions parcials que s'acosten podrien posar encara més de manifest el descontentament dels votants amb el govern, comenten els analistes del banc holandès. "Independentment que Johnson sobrevisqui la votació de confiança, els inversors en lliures esterlines esperen que s'aclareixi la situació i que el govern pugui seguir endavant amb la feina", insisteixen.

És possible que no es convoquin eleccions generals al Regne Unit fins al 2024. "En vista d'aquest llarg termini, normalment seria just esperar que la sensibilitat de la lliura a la política s'atenuï", afirmen els experts. Dit això, el país es troba en plena crisi del cost de la vida en un moment en què la inversió és baixa i el Brexit continua tenint problemes importants, en particular pel que fa al protocol d'Irlanda del Nord.

En un moment en què cal un lideratge fort, el govern de Johnson ha semblat trasbalsar d'un escàndol a un altre. A finals de l'any passat, els 'tories' van estar al centre de la tempesta pels escàndols dels segons llocs de treball dels diputats. El diputat tory Owen Paterson va dimitir després que una comissió parlamentària descobrís que havia infringit les normes de l'advocacia remunerada. A més, es va descobrir que l'exministre de Sanitat, Hancock, caigut en desgràcia, havia actuat il·legalment quan el departament no va revelar els detalls dels contractes signats durant la pandèmia. Aquest any, el Partygate ha acaparat repetidament els titulars, posant al punt de mira el criteri, l'estil de lideratge, l'honestedat i la credibilitat del primer ministre. El resultat és que alguns sondejos d'opinió han suggerit que Johnson podria contribuir a una derrota dels 'tories' a les properes eleccions.

Tot i que la lliura ha trobat cert suport aquest matí davant l'esperança que el vot de confiança d'avui pugui aclarir el panorama i donar lloc a un lideratge més fort per al govern del Regne Unit, “veiem que la lliura esterlina continua estant minada pels fonamentals de l'economia britànica”, manifesten des de Rabobank. "L'euro/lliura mai no ha tornat als seus nivells anteriors al referèndum del Brexit i la lliura més feble des de mitjan 2016 coincideix amb les febles dades d'inversió d'aquest període. Mantenim una previsió a tres mesos de 0,86 lliures a l'euro/lliura", assenyalen.

Noticias relacionadas

contador