lira turca portada

Les tensions geopolítiques refermen en la lira turca, que es desploma un 1% aquest dilluns arran de les operacions turques a Síria. Ankara ha recalcat que està "decidit" a "netejar" el nord-est de Síria de "terroristes", hores després que la Casa Blanca afirmés que el govern otomà llançaria pròximament una ofensiva a la zona contra les forces kurdes. Així mateix, Washington ha declarat que "no donarà suport" a aquesta incursió.

Els inversors han estat observant de prop els tensos llaços entre Ankara i Washington durant els últims mesos, amb els aliats de l'OTAN en desacord sobre una sèrie de qüestions, incloent-hi les diferències de política a Síria i la compra de sistemes de defensa antimíssils russos per part de Síria.

Turquia ha amenaçat repetidament amb realitzar operacions contra la milícia kurda YPG recolzada pels Estats Units al nord-est de Síria, i ha acusat Washington d'estancar els esforços per establir una "zona segura" al llarg de la frontera turca.

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha decidit donar 'llum verda' a una ofensiva militar turca contra les forces kurdes presents al nord de Síria, aliades de Washington en la lluita contra l'Estat Islàmic. Així, la Presidència del país nord-americà ha ressaltat que Trump ha parlat amb el seu homòleg, Recep Tayyip Erdogan, i que "Turquia iniciarà aviat el seu llargament planejada operació al nord de Síria", en el qual suposa un important gir de la política nord-americana a país.

"Les Forces Armades dels Estats Units no li donaran suport ni estaran involucrades en l'operació", ha dit, abans d'afegir que aquestes forces "després d'haver derrotat 'califat' territorial dels Estats Units, no seran a la zona immediata".

La lira es canvia de mans en 5,7450 dòlars, i s'ha debilitat des d'un tancament de 5,7000 dòlars divendres. Amb l'obertura europea la moneda turca ha remuntat el seu declivi, que l'havia portat als 5,7575 dòlars, mínims de 15 dies.

"Si bé, la declaració dels Estats Units dona llum verda a l'operació militar a Síria que Turquia ha perseguit durant molt de temps, deixa molts interrogants sobre com es desenvoluparà el procés", han declarat fonts de mercat.

La lira de Turquia va perdre gairebé un 30% respecte al dòlar durant una crisi monetària l'any passat, provocada per la preocupació per la interferència política amb la política monetària, així com pel deteriorament dels llaços entre Washington i Ankara. Des del començament de l'any ha caigut un 8%.

Noticias relacionadas

contador