ep jerome powell presidente de la fed
-/Federal Reserve /dpa - Archivo

L'euro, la lliura esterlina, el ien, el dòlar australià i el dòlar canadenc cauen amb força, amb un domini fort del dòlar en aquest i tots els altres fronts.

La moneda única és la que pateix menys. Per ara, es manté per damunt d'1.1100, encara que la tendència baixista que domina el gràfic de 4 hores sembla anticipar que baixarà, amb l'objectiu als 1.1020, un 'gap' que va deixar fa dues setmanes. Abans, la zona d'1.1050, el mínim de la setmana passada, serà el suport a seguir.

Mentrestant, la lliura esterlina toca els mínims des de setembre de 2019, i apunta cap als mínims de l'any passat, a 1.1957, valor que és al mateix temps el mínim des d'octubre de 2016, amb el famós "flash crash" que va enfonsar la lliura a 1.1450. D'aquí a pocs moments es farà pública la taxa d'atur del Regne Unit, que podria tenir un efecte immediat en la lliura. En tot cas, ara com ara, no hi veiem senyals de recuperació.

El ien cau també davant del dòlar, amb una davallada de més de 100 punts des de principis de setmana, i apuntant a 107.98, un gap que va deixar a l'obertura de dilluns. El preu actual de 106.75 suggereix que la caiguda de la moneda nipona podria ser de 107.00 de forma imminent, amb una davallada addicional esperada de cara a la sessió americana.

Pel que fa a l'Aussie, el dòlar australià, aquest dimarts va tocar els mínims de 2003 que van succeir a la publicació de les minutes del Banc de la Reserva d'Austràlia. La dependència de la moneda australiana dels vaivens de l'economia xinesa és ben coneguda, i per ara no se n'esperen canvis de tendència, més enllà dels rebots que puguin tenir lloc quan entri l'encreuament AUD/USD en sobrevenda.

Pel que es refereix al dòlar canadenc, la caiguda es troba directament vinculada a la feblesa del petroli. L'encreuament USD/CAD supera 1.4000 a aquestes hores, i es probable que les alces es prolonguin durant tot el dimarts. El Loonie es troba al seu nivell més baix des de gener de 2016, en plena crisi del petroli d'aquell temps, de la qual es va poder recuperar ràpidament. Aquesta vegada no sembla que hagi de ser el cas, tot i que sí que podria visitar 1.3900 aquest dimarts, si el petroli reté el lleu biaix alcista de molt curt termini que presenta ara mateix.

Les monedes llatinoamericanes cauen a mínims històrics davant del dòlar, pràcticament sense excepcions. En un context en què el dòlar domina, les pèrdues del sector de les matèries primeres han tingut un efecte devastador sobre les divises de la regió, amb l'efecte inflacionari que això acostuma a provocar. És prematur pensar en un canvi de direcció del dòlar en aquests casos.

Aquest dimarts comença la reunió de política monetària de la Fed, que finalitzarà el dimecres. El comunicat d'aquesta entitat, previst per al dimecres a la tarda, serà decisiu per al dòlar.

contador