powelljereme

Que una divisa s'apreciï quan el seu banc central anuncia una retallada de tipus és un 'estrany avis' als mercats. Un comportament poc habitual per a temps inusuals, exactament com els que corren. De fet, tampoc és normal que el president d'un país ataqui el seu banc central i els acusi de "defraudar" al mercat. Però això és exactament el que va fer la Reserva Federal dels EUA (Fed) aquest dimecres: va deixar els inversors en un estat de coitus interruptus en rebaixar les taxes en un quart de punt, però sense comprometre al fet que sigui la primera mostra de un cicle expansiu que no està per arribar.

El dòlar, conseqüentment, es va apreciar contra l'euro i la lliura i va seguir donant bones mostres de la sobrevaloració de la qual pateix a l'era de Donald Trump. Els experts alerten que el 'bitllet verd' s'ha apreciat com a mínim un 10% pels estralls de la guerra comercial i l'actuació del president de la Fed, Jerome Powell, encara ha insuflat més ànsies compradores en la moneda.

El supervisor monetari va rebaixar aquest dimecres els tipus d'interès en un 0,25%, però Powell va assenyalar que es tracta d'un "ajust a meitat de cicle" i encara que no va descartar que això signifiqui que hi haurà una sola rebaixa el 2019, no va enviar senyals suficients al mercat que vagi a lliscar per la senda de la flexibilització monetària. Els inversors van reaccionar elevant el dòlar fins a màxims de més de dos anys contra l'euro, de més de dos mesos contra el ien i contra la lliura, ha estirat la seva figura alcista.

Les paraules de Powell i la reacció del mercat significa, per als analistes, que una altra retallada de tipus ha de venir el 2019, però ha dinamitat les expectatives que aquestes es prolonguin el 2020, fins a l'1% de rebaixa que el mercat descomptava. Així, "les caigudes del dòlar queden molt limitades, ja que les retallades seran petits, però prou per donar suport a la expansió econòmica del dòlar a llarg termini, cosa que és positiu per a la moneda nord-americana", indiquen els analistes de Mizuho.

Així les coses, el dòlar s'ha arribat a canviar de mans a les 1,1033 unitats respecte a l'euro, un canvi no vist des de maig de 2017, on ha frenat la caiguda i tracta de rebotar-se moderadament. La lliura ha seguit amb la seva caiguda i ha fregat els 1,21 dòlars, en marcar un nou mínim no vist des de gener de 2017. Els experts avisen que aquest dijous el focus per a la moneda britànica, que contra l'euro tracta de rebotar des dels mínims no vistos en gairebé dos anys de dimarts, està en la reunió de política monetària del Banc d'Anglaterra. El mercat seguirà amb atenció les seves paraules sobre el Brexit, quan el país es dirigeix ​​a un escenari de divorci sense acord el 31 d'octubre, en mans de Boris Johnson.

Enfront d'altres encreuaments, el dòlar també ha marcat un màxim d'un mes i mig contra el iuan. El banc central de la Xina ha decidit mantenir els tipus d'interès i la seva política monetària sense canvis aquest dijous.

contador