le canada discute avec l europe de l augmentation des exportations d energie dit la ministre des affaires etrangeres

El Banc del Canadà ha decidit aquest dimecres augmentar la taxa d'interès oficial en 25 punts bàsics (pb), fins al 4,50%, i ha avançat que espera mantenir-la en aquest nivell "mentre avalua l'impacte dels augments acumulats dels tipus d'interès", sempre que els indicadors econòmics evolucionin en la direcció esperada.

"El Consell de Govern està preparat per augmentar encara més la taxa de referència si és necessari per tornar la inflació a l'objectiu del 2%, i segueix ferm en el compromís de restaurar l'estabilitat de preus per als canadencs", ha destacat l'organisme.

El banc central espera que la inflació "baixi significativament aquest any", impulsada pels "preus més baixos de l'energia, les millores en les condicions de subministrament global i els efectes de les taxes d'interès més altes sobre la demanda". La previsió és que l'IPC caigui fins a prop del 3% a mitjans d'aquest any i que torni a l'objectiu del 2% el 2024.

La inflació s'ha moderat al Canadà a l'última meitat del 2022, quan es va reduir des del 8,1% en taxa anual registrat al juny fins al 6,3% del desembre, "reflectint menors preus de la gasolina i, més recentment, la moderació dels preus dels béns duradors”.

"Malgrat aquest progrés, els canadencs encara senten les dificultats de l'alta inflació en les despeses domèstiques essencials, amb augments persistents en els preus dels aliments i l'habitatge. Les expectatives d'inflació a curt termini continuen sent elevades. Les mesures interanuals de la inflació subjacent encara estan al voltant del 5%, però les mesures de la inflació subjacent de 3 mesos han baixat, cosa que suggereix que la inflació subjacent ha tocat sostre", ha afegit l'entitat.

A més, ha estimat que l'economia canadenca va créixer un 3,6% el 2022, xifra que supera la previsió de l'octubre de l'any passat. "S'espera que el creixement s'aturi fins a mitjans del 2023 i es recuperi més endavant l'any. El Banc espera un creixement del PIB del voltant de l'1% el 2023 i del 2% el 2024, amb pocs canvis des de la perspectiva d'octubre”, ha previst.

L'economia canadenca continua mostrant un excés de demanda, mentre que els mercats laborals es mantenen ajustats, amb la taxa d'atur a prop de mínims històrics i les empreses informant de dificultats contínues per trobar treballadors.

"No obstant, cada cop hi ha més proves que la política monetària restrictiva està frenant l'activitat, especialment la despesa de les llars. El creixement del consum s'ha moderat des de la primera meitat del 2022 i l'activitat del mercat immobiliari ha disminuït substancialment". A mesura que els efectes dels augments de les taxes d'interès continuïn afectant l'economia, s'espera que la despesa en serveis del consumidor i la inversió comercial disminueixin”, ha destacat.

Els analistes d'Oxford Economics consideren que "el Banc del Canadà s'hauria d'haver aturat avui", ja que "l'economia és molt sensible als augments dels tipus d'interès a causa de l'elevat deute de les llars i de la sobrevaluació de l'habitatge, i és probable que ja es trobi a les primeres etapes d'una recessió que durarà la major part del 2023".

"Després de créixer aproximadament un 3,3% el 2022, pronostiquem que el PIB es contraurà un 1,3% el 2023 abans de créixer un 2,1% el 2024. De cara al futur, esperem que el Banc mantingui les taxes estables fins al 2023 abans de passar a un entorn neutral el 2024, un cop estigui convençut que la inflació ha tornat de manera sostenible al seu objectiu del 2%”, han valorat.

Noticias relacionadas

contador