japon la contraction de l economie au premier trimestre revue a la baisse a 3 9

La inflació del Japó es va accelerar a l'abril un 2,1% respecte a l'any anterior, ja que l'augment dels preus de les primeres matèries i la debilitat del ien van ajudar a elevar la xifra clau a un màxim de set anys i per sobre de l'objectiu del 2% del Banc del Japó per primera vegada des del 2015, segons han mostrat divendres les dades del govern.

El fort increment de l'índex de preus del consum es va produir quan l'efecte de la baixada forta de les tarifes de les comunicacions mòbils va començar a desaparèixer de les dades d'inflació. La xifra es va comparar amb l'augment del 0,8% registrat al març i va suposar vuit mesos consecutius de pujada. L'IPC general nipó va saltar fins al 2,5%, comparat amb l'1,2% al març, mentre que l'índex subjacent sense aliments frescos ni energia va assolir el 0,8%, des del –0,7% del mes anterior.

Els preus de l'energia han comportat una forta pujada produïda per la guerra a Ucraïna, incloent-hi el cru i les matèries primeres, afegint pressions inflacionistes a un Japó escàs en recursos. Els economistes afirmen que és probable que la inflació causada per les matèries primeres continuï durant diversos mesos, per la qual cosa s'espera que el Banc del Japó persisteixi en la relaxació monetària, perquè considera que la pujada és temporal.

L'IPC, excloent-ne els volàtils aliments frescos, es va situar per última vegada per sobre del 2% el març del 2015, arran d'una pujada de l'impost sobre el consum al 8% des del 5%, segons el Ministeri d'Afers Interns i Comunicacions.

A banda de l'impacte de la pujada d'impostos, el setembre del 2008 va ser l'última vegada que l'indicador d'inflació es va situar per sobre del 2 per cent, això vol dir que és la primera vegada que el llindar s'ha superat sense un efecte fiscal des que el Banc del Japó va posar en marxa una potent relaxació monetària sota el seu governador actual.

Els preus de l'energia es van disparar un 19,1% i les factures de la gasolina, el querosè, el gas ciutat i l'electricitat van registrar pujades de dos dígits. La gasolina va pujar un 15,7% i el querosè, un 26,1%, encara que les subvencions del govern als majoristes per reduir els preus al detall van ajudar a alleujar la pressió a l'alça.

Amb una lectura de l'IPC per sobre del 2% àmpliament esperada, el Banc del Japó ha rebutjat les especulacions que modificaria la seva política monetària. El governador Haruhiko Kuroda ha afegit que el banc central busca una inflació sostenible que vagi acompanyada d'un fort creixement salarial, i no pas una inflació provocada per l'augment temporal dels preus de les matèries primeres.

L'augment dels preus arriba en un moment delicat per al Japó, on els consumidors tenen desconfiança sobre la recuperació econòmica després de la crisi de 19 anys, i els polítics desconfien dels votants sensibles als preus abans de les eleccions a la Cambra de Consellers de juliol.

La ràpida depreciació del ien, que ha caigut a mínims de 20 anys respecte al dòlar, ha suposat un maldecap per al Japó, ja que ha disparat els costos d'importació.

"Els preus de les matèries primeres ja havien pujat (ajudats per la recuperació econòmica mundial i l'escassetat de subministraments) i l'afebliment del ien va magnificar l'impacte", va dir un funcionari del ministeri.

Noticias relacionadas

contador