ep chinese president xi jinping
Maurizio Gambarini/dpa - Archivo

Durant el centenari del Partit Comunista el president de la Xina, Xi Jinping, ha advertit aquest dijous que les forces estrangeres que intentin intimidar la nació "rebran un cop al cap", i ha saludat un "nou món" creat pel seu poble.

Xi ha remarcat que el poble de la Xina mai permetrà que cap força estrangera l'intimidi, premeu o subjugui.

"Qualsevol que s'atreveixi a tractar de fer-ho es trobarà amb el seu cap colpejat sagnantment contra la Gran Muralla d'acer forjada per més de 1.400 milions de xinesos", ha afirmat, provocant els aplaudiments d'una audiència convidada de 70.000 persones reunides a l'enorme plaça de Tiananmen.

En un discurs d'una hora de durada, Xi ha promès reforçar l'exèrcit xinès, s'ha compromès a la "reunificació" de Taiwan i ha assenyalat que es garantiria l'estabilitat social a Hong Kong, al mateix temps que es protegiria la seguretat i la sobirania de la Xina, informa Reuters.

Xi i el partit afronten aquesta celebració en un moment en què la Xina es recupera ràpidament de la pandèmia de la Covid-19 i adopta una postura més ferma a l'escena mundial.

Però, al mateix temps, Pequín està afrontant durant els últims temps les crítiques externes per la seva repressió a Hong Kong i el tracte a les minories ètniques a Xinjiang, i s'enfronta a un empitjorament de les perspectives demogràfiques que posa en perill el creixement econòmic a llarg termini.

Una enquesta realitzada a 17 economies avançades publicada aquest dimecres pel Centre d'Investigació Pew, amb seu als Estats Units, va mostrar que les opinions sobre la Xina segueixen sent àmpliament negatives i la confiança en Xi està a prop dels seus mínims històrics, afegeix Reuters.

Tang Renwu, professor de gestió pública a la Normal University de Pequín, subratlla que les paraules dures de Xi són una resposta als esforços dels Estats Units i Occident per "contenir" i "reprimir" la Xina.

"La resposta de Xi, més forta del que és habitual, tindria l'efecte d'invocar un sentiment encara més patriòtic i nacionalista entre el poble xinès", indica Tang.

Cal recordar que, en el seu recent viatge per Europa, el president dels EUA, Joe Biden, va intentar recollir suports en el seu enfrontament particular amb la Xina, suports que no van estar tan clars, ja que diferents països europeus, com Alemanya, tenen interès en seguir mantenint bones relacions amb el gegant asiàtic.

contador