• Macron va intentar a l'abril convèncer Trump de romandre en el tractat
trumpiran

El president dels Estats Units, Donald Trump, va avançar que comunicarà la seva decisió sobre l'acord nuclear amb l'Iran, avui, dimarts, que els analistes valoren com un nou pas més per exercir pressió internacional sobre Teheran. Els experts polítics esperen que Trump retiri els Estats Units del tractat que seria només el primer pas d'un procés durant el qual la Casa Blanca utilitzaria diverses opcions per modificar la seva relació amb el país asiàtic.

En una piulada publicada fa 12 hores, el president Trump va comunicar que serà aquest mateix dimarts, a les 2:00 p.m. (Al voltant de les 20:00 hora espanyola) quan doni a conèixer la seva decisió.

En concret, l'acord és el Pla d'Acció Integral Conjunt signat el 2015 entre l'Iran i sis potències mundials, amb la intenció de limitar el programa nuclear del país asiàtic a canvi de l'alleujament de determinades sancions, una resolució altament criticada pel president des de la seva elecció. A principis d'any, Trump va mostrar per primera vegada la seva intenció de treure els EUA de l'acord i restaurar les sancions, en contra dels interessos de França, Alemanya i el Regne Unit, els quals ho defensen. Avui sortirem de dubtes.

EL QUE VA UNIR L'AMISTAT, QUE NO HO TRENQUI TEHERAN

El passat mes d'abril, el president francès, Emmanuel Macron, va visitar Washington amb la ferma idea de convèncer el seu amic de romandre en el tractat, i va posar sobre la taula tres reformes que haurien estat del gust del republicà. "Ens entenem, veurem a on ens condueix això", va declarar Trump llavors. "Podríem tancar un acord entre nosaltres francament aviat. La nostra trobada personal va anar molt bé", ha afegit.

No obstant això, la contrarietat que el president nord-americà ha mostrat sobre la capacitat de l'Iran per fer proves amb míssils balístics és el principal motiu que empeny els experts a dubtar sobre el seu compromís. El desig de Trump passa per enviar inspectors que controlin l'activitat militar del país, cosa que no contempla l'acord. A més, la Casa Blanca considera injust que aquest no reflecteixi el paper de l'Iran en els conflictes de l'Iraq, Síria i el Iemen, mentre que la posició del president francès és contrària a modificar el contracte abans que expiri el 2025.

"Donada la contínua pressió del president Trump, els canvis de personal al seu equip de relacions exteriors i la seva revitalitzada relació amb Israel i Aràbia Saudita, la política dels EUA és ara més agressiva. Sigui quina sigui la decisió, l'acord actual no sobreviurà sota el mandat de Trump, que té dues opcions: no renovar el tractat i aplicar sancions o mantenir el seu discurs de desacord tractant de buscar millores", apunten des de Barclays.

Noticias relacionadas

contador