ep el presidente de la generalitat quim torra d en barcelona espana a 10 de enero de 2020
David Zorrakino - Europa Press

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha donat la legislatura a Catalunya per "morta" en una declaració institucional des del Palau de la Generalitat. Tot i que ha constatat que el mandat actual no té recorregut després de la seva inhabilitació com a diputat de Parlament de Catalunya, ha assenyalat que ha de fer "un exercici de responsabilitat" per tirar endavant els Pressupostos de la Generalitat 2020 i iniciar el diàleg polític amb el president de Govern, Pedro Sánchez, amb qui es reunirà el 6 de febrer a Barcelona.

Així, Torra ha assenyalat que no convocarà eleccions immediates, sinó que les supedita als comptes de la Generalitat. "Els pressupostos han de recórrer el seu camí", ha expressat. La tramitació del projecte pressupostari acaba de començar, per la qual cosa necessitarà de dos a tres mesos per ser aprovat i les primeres enquestes situen les eleccions a finals de maig.

"Aquesta legislatura ja no té més recorregut polític. Arriba al seu final", ha arrencat el cap de l'Executiu autonòmic durant una compareixença convocada sense avisar als seus socis de Govern (ERC), els quals ha retret no defensar la seva acta de diputat, cosa que al seu judici "posa en perill" la seva condició de president, la Presidència de la Generalitat i a Catalunya.

Malgrat constatar que no hi ha més marge per seguir amb la legislatura, ha dit que, per responsabilitat, la manté perquè Catalunya tingui uns Pressupostos, que segueixen prorrogats des de 2017 i que portarà al Parlament aquest dimecres a la tarda, però, després que s'aprovin els comptes, avançarà els comicis: "És imprescindible tornar a donar la paraula a la ciutadania per renovar el mandat de 2017".

contador