• Considera que eso sería la muerte para el PSOE y una auténtica trampa
  • Otros territorios como Extremadura y Asturias también apoyan esa tesis
susana diaz psoe andalucia

Susana Díaz, la presidenta d'Andalusia i una de les veus contràries a Pedro Sánchez amb més pes dins del partit socialista, no permetrà que el PSOE acordi un Govern de coalició amb Podem que inclogui l'entrada de Pablo Iglesias i altres membres del seu partit en un futur Executiu.

Segons informa El Confidencial (EC), Susana Díaz i la resta de socialistes andalusos, que governen a la comunitat gràcies a l'abstenció de Ciutadans i no al suport de Podem, consideren que un pacte amb el partit d'Iglesias seria la "mort" del PSOE i un "parany" en el qual no han de caure.


A més d'Andalusia, altres territoris on els socialistes són forts, com ara Andalusia i Extremadura, també comparteixen les tesis de Susana Díaz. En aquest escenari, des del PSOE consideren que Pedro Sánchez ha de buscar un Govern en minoria, format íntegrament per socialistes, que rebi suports puntuals de Podem i Ciutadans, i fins i tot del PP si és necessari en alguns temes, com el desafiament independentista a Catalunya.


DESCONFIANÇA ENVERS LES VERITABLES INTENCIONS DE PODEM


Fonts del PSOE andalús han confirmat a EC que no permetran en cap cas un Govern de coalició amb Pablo Iglesias com a vicepresident, cosa que afirmaran durant la propera reunió del Comitè Federal del partit, prevista per a aquest dissabte, 30 de gener.


Fonts socialistes d'Astúries han comentat al diari digital que "si és un Govern de debò, en el qual els socis es comprometen, és millor que hi siguin, com va succeir aquí amb IU en legislatures anteriors. En aquest cas, tots comparteixen el desgast. Però Podem no és sincer, no vol entrar al Govern, vol matar-nos".


"Fa por realment que hi puguin entrar, al Govern. Aquí ho estem passant fatal i no hi són, a dins. Podem té altres objectius, i no pas beintencionats precisament; i així no es pot anar enlloc amb ells. Jo, amb Alberto Garzón m'aniria on sigui, però el comportament Podem és sempre una façana, i vol carregar-se el PSOE", han explicat des del PSOE extremeny.

EL COMITÈ FEDERAL DEL PSOE CONTROLARÀ ELS PACTES


En aquest sentit, Pedro Sánchez va haver de cedir aquest dilluns davant la pressió dels seus barons més crítics, encapçalats per la presidenta andalusa, Susana Díaz, i celebrarà un Comitè Federal en el qual es ratificaran els acords d'investidura o de Govern que Sánchez pogués aconseguir en cas que el Rei Felip VI li encarregués aconseguir una majoria per a la seva investidura com a president del Govern.


D'aquesta manera, l'Executiva Federal del PSOE convocarà el Comitè Federal del partit si arriba a algun acord de govern o per a la investidura del seu candidat a la Presidència del Govern, Pedro Sánchez, encara que no sigui necessari, segons les seves normes internes.


L'ESTRATÈGIA FAVORITA DEL PSOE


A més, segons eldiario.es, l'estratègia favorita del PSOE passa per un Govern en minoria amb suports de Podem i Ciutadans. L'objectiu de Pedro Sánchez és "comptar amb tots dos (Podem i Ciutadans), però sense incorporar-los a l'Executiu".


Aquesta estratègia consistiria a buscar el suport de les dues formacions, cosa que sembla difícil després de les exigències de Pablo Iglesias a l’hora d'entrar en un futur Govern de coalició, i els recels de Ciutadans per acceptar un Executiu recolzat per Podem.


"És compatible pactar una agenda social amb Podem i una altra de regeneració política amb Ciutadans", han assenyalat fonts socialistes al diari digital. Aquest pla comptaria amb el suport de les federacions de Castella-la Manxa, Aragó i Extremadura. És "la millor manera que el Govern resultant sigui sòlid i es plantegi una legislatura llarga", han assenyalat fonts socialistes.


Un altre objectiu del PSOE amb aquesta estratègia seria obligar Podem a votar en contra d'un Govern en minoria del PSOE, recolzat per Ciutadans i el propi partit de Pablo Iglesias.

contador