ep el presidente del gobierno pedro sanchez en una intervencion en la moncloa
Ricardo Rubio - Europa Press

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha advertit avui en un article publicat a deu diaris europeus que "Europa se la juga" en aquesta crisi provocada per la pandèmia, i ha reclamat que la resposta conjunta de la Unió Europea (UE) amb la major mobilització de recursos de la seva història, com han fet els Estats Units.

El cap de l'Executiu recorda que la crisi que està sofrint Europa és la pitjor des de la segona guerra mundial, per aquesta crisi sanitària que representa la major amenaça per a la salut pública des de la grip de 1918.

Sánchez demana proves d'un compromís real per part de la UE, de "solidaritat contundent". Es tracta, diu, de circumstàncies excepcionals que exigeixen postures contundents perquè, adverteix: "o estem a l'altura de les circumstàncies o fracassarem com a Unió".

És més, avisa que en un "moment crític" com aquest, fins i tot "els països i els Governs més europeistes, com és el cas d'Espanya", necessiten "proves d'un compromís real" de la UE. Sense solidaritat no hi haurà cohesió europea, i llavors es crearà desafecció, "i la credibilitat del projecte europeu en sortirà greument perjudicada".

En opinió de Sánchez, Europa ha d'establir "una economia de guerra i promoure la resistència, la reconstrucció i la recuperació europea" i adoptar "com més aviat millor" mesures que recolzin l'endeutament públic que estan assumint "molts països". I prosseguir després mobilitzant "una gran quantitat de recursos" en el que ha anomenat "nou Pla Marshall".

Sánchez subratlla ara que, si bé les institucions europees han pres ja decisions importants i positives --com són el nou programa temporal de compra d'emergència del Banc Central Europeu i el pla 'Sure' de la Comissió contra la desocupació-- això "no és suficient" i "cal anar més enllà".

EL FINANÇAMENT TAMPOC NO ENTÉN DE FRONTERES

"Si el virus no entén de fronteres, els mecanismes de finançament tampoc no poden fer-ho", recalca. Sánchez, que aquest dissabte va insistir que "Espanya no renunciarà als eurobons" per finançar les polítiques necessàries, deixa clar que el Mecanisme Europeu d'Estabilitat (MEDE), que és l'opció que contempla ara com ara l'Eurogrup, no serà suficient.

El MEDE, diu, "pot ser útil en una primera fase per injectar liquiditat a les economies europees mitjançant una línia de crèdit, sempre que aquesta sigui universal i no condicional, però no serà suficient a mitjà termini".

A la vigília d'una nova reunió de l'Eurogrup aquesta setmana per intentar acordar un mecanisme europeu, Sánchez publica aquest article a 'El País', 'Le Monde', 'La Repubblica', 'Frankfurter Allegemeine Zeitung', els belgues 'Le Soir' i 'De Standaard', el portuguès 'Publico', l'holandès 'NRC Handelsbladt', el grec 'TO VIMA' i, al Regne Unit, a 'The Observer', l'edició dominical del diari 'The Guardian'.

COMPRES CONJUNTES I CIBERSEGURETAT

Sánchez insisteix que la solidaritat ha de traduir-se a crear "un nou mecanisme de mutualizació de deute", a més d'"actuar com un bloc en l'adquisició de productes sanitaris de primera necessitat", establir estratègies coordinades de ciberseguretat i preparar "un gran pla de xoc perquè la recuperació del continent sigui ràpida i sòlida".

Sánchez crida a prendre nota de la pròpia història de la UE, que "va néixer de les cendres de la destrucció i el conflicte", "va aprendre les lliçons de la Història i va entendre una cosa molt senzilla": "Si no guanyem tots, al final, tots hi perdrem".

També demana aprendre de la crisi de 2008, quan els Estats Units va respondre "amb estímuls" i Europa "amb austeritat", amb resultats "coneguts per tothom". Avui, els Estats Units ha aplicat la mobilització més important de recursos públics de la seva història, i Sánchez es pregunta si "Europa està disposada a quedar enrere".

"SI CONTINUEM PENSANT EN PETIT FRACASSAREM"

"Si continuem pensant en petit, fracassarem", adverteix al seu article, en el qual crida a "trencar els vells dogmes nacionals". Davant una situació nova, insisteix, "les respostes no poden ser les mateixes que estaven previstes per a xocs asimètrics de l'economia, com una crisi financera o bancària en un Estat aïllat o un grup d'Estats".

El cap de l'Executiu conclou recordant que Espanya sempre ha protegit i defensat el projecte europeu, de manera que ara "és el moment de la reciprocitat". "Amb nosaltres, amb Itàlia i amb tots i cadascun dels 27 països de la Unió".

"Perquè no hi hagi bretxes entre el nord i el sud. Per no deixar ningú enrere", afegeix Sánchez, que reclama decisions valentes per no decebre els "milions d'europeus que creuen en el projecte de la Unió". "No els abandonem. Donem-los raons per continuar-hi creient. O ara o mai, perquè, en aquests moments, Europa se la juga", finalitza.

Noticias relacionadas

contador